Chicu: În ultimii ani ne-am bătut joc de solurile noastre. Cine nu va mai primi subvenții agricole

shadow
Vineri, 21.08.2020 08:10   1166
Premierul Ion Chicu critică sistemul actual de subvenționare în agricultură și promite că statul va avea o nouă abordare privind alocațiile din sector care va cuprinde și ramura producerii materialului semincer.

„Începând cu anul viitor, subvențiile în agricultură se vor oferi doar celor care respectă asolamentul și aceasta va fi condiția principală. Noi în ultimii 10-15 ani ne-am bătut joc de solurile noastre, aici nu e vorba doar de secetă, ci de nerespectarea culturilor premergătoare, a asolamentului și aceasta este o problemă care a condus la rezultatele anului acesta”, a declarat premierul Ion Chicu.

Piața semințelor agricole, dominată de import

Acesta a convocat o ședință la Institutul de Cercetări a Culturilor de Câmp „Selecția” din Bălți cu reprezentanții instituțiilor de cercetare responsabile de producerea și ameliorarea materialului semincer, menținerea fondului genetic și semincer.

Acesta este într-o stagnare și nu poate face față concurenței marilor producători din străinătate. În domeniul de cercetare-inovare situația este similară.

La moment, piața locală de semințe pentru sectorul legumicol este asigurată în măsură de 97% din import, suprafețele de porumb - 60%, floarea soarelui - 70%, sfeclă de zahăr și rapița sunt însămânțate 100% cu material semincer importat.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Proprietari și manageri   Agricultura și vinificația   Piața funciară  

Advertisement

Oportunitati