Fără țigări la vitrina magazinelor

shadow
Sâmbătă, 15.08.2020 06:50   748
Începând cu 15 august 2020, se interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale accesibile publicului. Aceasta restricție va afecta câteva mii de unități comerciale.

Potrivit Ministerului Sănătății, administratorii, managerii unităților care comercializează produse din tutun sunt responsabili pentru instruirea personalului în depozitatea și vânzarea produselor din tutun cu privire la prevederile actelor normative în vigoare.

Se va admite doar prezentarea textuală a listei produselor din tutun, a celor conexe și a prețului acestora, fără nici un element promoțional. Aceasta este prevăzut în alin.(5) al art.25 din Legea 278/2007 și bine detaliate în alin.(5) pct.12 al Regulamentului sanitar privind comercializarea tutunului nefermentat și tutunului fermentat, produselor din tutun și produselor conexe, aprobat prin HG 1065/2016.

Se interzice și afișarea inscripției sau indicatorului care informează ori sugerează publicului larg despre comercializarea produselor din tutun, inclusiv a tutunului încălzit, țigaretelor cu filtru, țigaretelor fără filtru, țigărilor de foi (cigarillos), a produselor conexe, dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora. 

Totuşi, se vor permite inscripții cu denumirea generală a produselor, de genul „Tutun” sau „Tobacco”, însoțită de avertismentul de sănătate „Fumatul ucide.

Advertisement

Renunță acum”.

"Această măsură este importantă pentru reducerea publicității și promovării produselor din tutun. Este bine documentat faptul, că publicitatea și promovarea tutunului cresc consumul acestora. În plus, strategiile de marketing sunt deosebit de eficiente în vizarea copiilor și adolescenților și cresc dependența de nicotină la tineri", explică Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, interzicerea expunerii produselor de tutun are drept scop prevenirea fumatului în rândul tinerilor. Aceste restricții se aplică în 30 de state din Europa.

Necesitatea aplicării acestor prevederi reiese din situaţia alarmantă privind consumul de tutun și consecințele nocive asupra sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății estimează circa 8 milioane de decese anual din cauzate de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de europeni, iar 900 de mii de oameni care decedează din cauza expunerii la fumul de tutun, printre care aproximativ 190.000 de copii.

 Oportunitati