Și omul de încredere al lui Plahotniuc părăseşte fracţiunea Partidului Democrat

shadow
Vineri, 14.08.2020 10:49   1280
Deputatul Vladimir Andronachi ar fi decis să părăsească rândurile fracțiunii parlamentare a democraților, dar nu şi Partidul Democrat arată un document trimis presei prin intermediul unui e-mail.

„Totodată, declar că eu nu părăsesc Partidul Democrat. Nu sunt transfug și nici trădător. Partidul Democrat este unicul partid politic în care m-am regăsit cu viziunea și experiența profesională, fiind ghidat de convingerea că poziționarea, valorile și viziunile promovate de Partidul Democrat sunt oneste și cele mai potrivite pentru dezvoltarea Republicii Moldova spre binele cetățenilor săi. Partidul Democrat tot timpul a fost forul unde erau ascultate toate vocile, iar deciziile erau adoptate în mod colectiv", se arată în mesaj.

Atac la Pavel Filip

El mai susţine că anume conducerea actuală a Partidului Democrat reprezintă cea mai mare problemă a partidului.

"Un grup minoritar, în frunte cu Pavel Filip, a capturat orice proces decizional în interiorul partidului și acționează exclusiv în interese proprii și subiective. Din cauza lui Pavel Filip, Partidul Democrat care avea cel mai mare număr de primari și era a doua cea mai mare fracțiune parlamentară, a ajuns să nu conteze nici în țară și nici în parlament. Eu nu plec din Partidul Democrat, pentru că asta este casa și familia mea.

Advertisement

Eu cred în Partidul Democrat, dar nu cu Pavel Filip în calitate de Președinte de partid", potrivit lui Andronachi.

Acesta se mai declară gata să revină în fracțiunea Partidului Democrat și să contribuie la dezvoltarea formațiunii din prima zi când Pavel Filip și echipa sa nu va mai fi în partid sau la cârma acestuia.

Totodată, el susţine că nu intenționează și nu doreşte să adere la nicio altă fracțiune sau grup parlamentar şi reiterează suportul său pentru Guvernul condus de Ion Chicu, precum și a majorității parlamentare actuale.

Astfel, fracțiunea democraților va avea doar 12 deputați, după ce anterior mai mulți membri au aderat la grupul „Pro Moldova” și Partidul „Șor”. PDM nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Omul de încredere al lui Plahotniuc

Potrivit RISE Moldova, Andronachi face parte din cercul oamenilor de încredere ai oligarhului Vladimir Plahotniuc, de care e și legată intrarea lui în politică.

Cei doi au figurat împreună și într-un dosar de trafic de arme deschis de procurorii români pe numele lui Victor But, faimosul traficant de arme rus.

A ajuns deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova în 2015, dar, în pofida funcției publice, preferă să se țină departe de ochii presei. După parlamentarele din februarie 2019 intră din nou în legislativ, pe lista națională a democraților.

În trecut a fost manager la diferite companii, inclusiv Nobil Air SRL, firmă controlată de Plahotniuc și care a oferit servicii charter pentru Igor Dodon, oligarhul transnistrean Victor Gușan, dar și Almazbek Atambaev, fostul președinte al Kârgâzstanului.

Conform unei plângeri penale depuse de controversatul bancher Veaceslav Platon la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, Andronachi a fost la un moment dat reprezentantul OTIV Prime Holding, o companie olandeză conectată la Vladimir Plahotniuc care, în 2011, i-a vândut intermediarilor lui Platon o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova, printre care un pachet de 27% din acțiunile Victoriabank.Oportunitati