Licitații decisive pentru consumabile destinate combaterii Covid-19, dar fără transparență

shadow
Vineri, 14.08.2020 08:42   1045
Trei luni în urmă, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale împreună cu 30 de ONG lansa cu mare pompă platforma tender.health, care urma să asigure analiza datelor privind achizițiile publice în domeniul sănătății pentru combaterea COVID-19 în Republica Moldova.

„La inițiativa reprezentanților societății civile, guvernul a fost deschis pentru a lansa platforma tender.health, care permite vizualizarea și interpretarea informațiilor despre achizițiile centralizate, achizițiile instituțiilor medicale separate, furnizori, categorii de produse, prețuri unitare și altele”, declara acum trei luni ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Cine monitorizează achiziţiile

Doar aproape o lună de zile cineva a mai plasat pe această platformă informații, după care acest lucru a fost abandonat. Astfel, de la începutul lunii iunie 2020 pe tender.health nu a mai fost publicată nicio informație despre licitaţiile publice.

Şi acesta chiar dacă el este monitorizat de 30 de ONG-uri ce sunt incluse în acest proiect, finanţat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în cadrul proiectului „Consolidarea statului democratic de drept: contribuţia societăţii civile”.

De exemplu, în iunie-august au fost efectuate licitații și achiziții de zeci și sute de milioane de lei, anume pentru medicamente și consumabile destinate combaterii pandemiei de Covid-19.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor   Achiziții publice și licitații  

Advertisement

Oportunitati