Principalele revendicări ale agricultorilor

shadow
Vineri, 14.08.2020 08:01   758
Mai mulți agricultori din Hîncești, Leova, Căușeni și Ștefan Vodă au pornit joi cu tractoarele la Chișinău pentru a cere de la Guvernul Chicu acțiuni concrete de ajutorare. Ei au intrat în Chișinău odată cu lăsarea nopții.

Agricultorii susțin că au rămas fără venituri și că sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu țin cont de solicitările lor și anunță că își vor parca mașinile agricole în centrul capitalei pentru a protesta acolo.

Revolta agricultorilor este și o urmare a situației creată în agricultură, din cauza secetei ce a afectat aproape jumătate din recolta de cereale din acest an.

Anterior au mai fost și alte acțiuni de protest ale agricultorilor, iar principalele revendicări ale acestora sunt:

1. Declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a Republicii Moldova, cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.

2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.

Advertisement

3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare, pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă, cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe.

4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole, în urma căderii masive a grindinii, în proporții de cel puțin 50% pentru perderile estimate.

5. Explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. 

Atât premierul, cât și șeful statului, dar și parlamentarii promit că vor căuta bani pentru a ajuta agricultorii afectați de secetă.

Săptămâna acesta în cadrul Parlamentului a fost inițiat și un grup de lucru format din deputați ai PDM, PAS, PPDA și PSRM pentru redresarea situaţiei în agricultură, care a promis mai multe măsuri pentru fermieri.

Astfel, deputații susțin că cei care au procurat tehnică şi echipamente agricole prin intermediul proiectelor desfăşurate de partenerii de dezvoltare ai RM urmează să beneficieze de reeşalonarea datoriilor la credite pentru o perioadă de un an.

Totodată, fermierii vor putea obţine subvenţii agricole chiar şi în pofida faptului că au datorii la bugetul de stat. Astfel s-a propus excluderea certificatului privind lipsa datoriilor faţă de bugetul de stat din lista documentelor obligatorii pentru obţinerea subvenţiilor.

Pe de altă parte, unele partide au propus majorarea fondului de subvenții cu circa jumătate de miliard de lei, iar altele - chiar cu 2 miliarde de lei.

Problema principală este însă de unde pot fi luați acești bani, în condițiile în care o serie de sectoare ale economiei naționale au fost grav afectate de coronacriză, veniturile la buget sunt în scădere, iar deficitul bugetar prognozat se ridică la 18 miliarde de lei.Oportunitati