De ce de la sonda Gazpromului şi până la consumatorul din Moldova preţul gazului creşte de 20 ori

shadow
Vineri, 14.08.2020 06:22   1669
Deşi costul de extracţie pentru o mie de metri cubi de metan la gigantul rus Gazprom este de doar 13 dolari, la hotarul Moldovei gazul ajunge acum la un preț de 134 de dolari, iar la consumatorii moldoveni la un tarif mediu de circa 270-280 de dolari. Aceasta ca urmare a taxelor impuse de Rusia, dar şi a costurilor mari de transport şi distribuţie.

De la 1 iulie 2020, Republica Moldova achită un tarif de import de circa 134 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în ultimul trimestru al anului prețul ar putea coborî la doar 100 de dolari, anunță Moldovagaz.

De la sondă la hotarul Rusiei, prețul crește de la 13 la 100 de dolari

În același timp, datele vamale ruseşti citate de Interfax arată că deja în iunie 2020, când Moldova achita un preț de import de circa 174 de dolari pentru o mie de metri cubi, prețul mediu de export raportat de Gazprom era de doar 82 de dolari.

Altfel spus, pentru Moldova tariful mediu de export a fost de două ori și ceva mai mare decât cel mediu.

Potrivit Interfax, pentru Gazprom prețul de export care îi aduce profit se află la un nivel mai mare de 100 de dolari pentru o mie de metri cubi. Totodată, Interfax descifrează și din ce este compus acest preț de export.

Astfel, costul de extracţie pentru o mie de metri cubi de metan la gigantul rus Gazprom este acum de doar 13 dolari, la care se adaugă 14 dolari - taxa de extracție pentru resurse minerale, 27 dolari - costul de transport pe teritoriul Rusiei și minimum 20 de dolari - costul de transport pe piețele externe, respectiv rezultă un cost de circa 74 de dolari pentru mie de metri cubi.

La acest preț urmează a fi adăugată și taxa vamală de 30% aplicată de Rusia la exportul de resurse precum gazul. Rezultă un preț de export de aproape 100 de dolari, care nu include și rentabilitatea.

Advertisement

Potrivit Fitch Ratings prețul de export care îi asigură o rentabilitate minimă Gazpromului este de 105 dolari pentru o mie de metri cubi.

La consumatorii moldoveni gazul ajunge la un tarif mediu de 280 de dolari

În același timp pentru Moldova, în prima jumătate a anului, prețul mediu de import a fost de circa 174 de dolari, iar în prezent este de 133,56 de dolari pentru o mie de metri cubi, respectiv apare întrebarea de ce de la hotarul Rusiei și până la cel al Moldovei se mai adaugă peste 30 de dolari, iar anterior circa 70 de dolari.

Moldovagaz explică această situație prin contractul de furnizare a gazelor naturale, aprobat de către Adunarea generală a acționarilor, care conține un preț de bază, stabilit conform situației la 1 ianuarie 2020 şi care este revizuit trimestrial, potrivit condițiilor acordului cu Gazprom.

Totodată, Moldovagaz susţine că la preţul de la hotarul Rusiei trebuie de adăugat şi 29,01 de dolari pentru o mie de metri cubi, care este costul de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei de la punctul „Sudja” până la punctul „Grebeniki” (Ucraina-Republica Moldova), reieșind din tarifele pentru rezervarea capacităților anuale. În plus, mai sunt şi costurile de asigurare a acestor volume de gaze.

În consecinţă, în trimestrul III prețul calculat de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova constituie 133,56 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în trimestrul IV prețul prognozat va constitui circa 100 dolari, precizează Moldovagaz.

La consumatorii finali însă gazul a ajuns, în prima jumătate a acestui an, la un tarif de peste 280 de dolari pentru o mie de metri cubi (4.758 lei), adică de 20 de ori mai scump decât este costul la sondă şi cu circa 100 de dolari mai mult decât preţul de import.

 

Anterior s-a anunţat că, abia spre finele acestui an, Agenția Națională de Reglementare în Energetică ar putea examina o ajustare a tarifelor finale la gaze pentru consumatori, pentru că anterior nu a fost posibilă din cauza unor devieri financiare.

Pe de altă parte, Moldovagaz susţine că în scopul asigurării garantate a consumatorilor cu gaze, Moldovagaz, în diferite perioade, a semnat acorduri de scurtă, medie și lungă durată. Totodată, pentru îndeplinirea sarcinilor aparte, în general în contextul executării hotărârilor ANRE sau a organelor publice centrale, Moldovagaz a încheiat și contracte provizorii, procurând volume limitate de gaze din România sau de la producătorul autohton din raionul Cantemir. Acestea, la fel, au implicat anumite costuri

Pentru comparație, Moldovagaz prezintă şi preţul de import al gazului de către Turcia.

Astfel în Turcia, care posedă 3 itinerare de furnizare a gazelor naturale (din Rusia, Iran și Azerbaidjan), Federația Rusă furnizează gazele naturale, pe baza contractului de lungă durată, la un preț de 188,62 dolari pentru o mie de metri cubi în trimestrul III. Iranul - 191,73 dolari pentru o mie de metri cubi, iar Azerbaidjanul – 180,67 dolari pentru o mie de metru cubi.Oportunitati