Reacția celui mai mare investitor la sechestrul pe activele Victoriabank

shadow
Miercuri, 12.08.2020 11:56   1596
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva Victoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele băncii în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar din anul 2014.

"BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită", potrivit unui comunicat al instituţiei.

În același timp BERD își exprimă încrederea că ancheta "va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova".

Potrivit BERD, eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei.

Advertisement

"Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile. Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD", potrivit investitorului.

În opinia BERD, un sector bancar puternic și stabil este, de asemenea, de o importanță majoră pentru atragerea investitorilor locali și internaționali.

"Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, acesta reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid. BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective", mai notează instituţia financiară internaţională.

De notat că BERD este acţionar la Victoriabank deja de aproape 20 de ani şi a rămas acolo şi când banca era controlată de Vladimir Plahotniuc şi când a ajuns sub controlul lui Veaceslav Platon.

În prezent Banca Transilvania și BERD dețin, prin intermediul vehicului investițional VB Investment Holding din Olanda, circa 72,2% din capitalul Victoriabank.

Aceasta după ce la începutul anului 2018, au preluat pachetul de 39,2% deținut de Insidown Ltd din Cipru, care ar fi aparținut lui fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, deși în rapoarte figura ca beneficiar afaceristul Sergey Lobanov din Rusia.Oportunitati