Floarea Soarelui îşi poate stopa activitatea, iar Lafarge din Rezina nu are unde vinde cimentul

shadow
Miercuri, 12.08.2020 07:47   6430
Pandemia COVID-19 a accentuat vechile probleme cu care se confrunta businessul local, inclusiv marile companii, dar a scos la iveală și altele noi.

De exemplu, producătorii de conserve din fructe și legume din Moldova susțin că din cauza pandemiei unii din ei au fost nevoiţi să renunțe la extinderea pe alte piețe, anunţă Secretariatul Consiliului Economic de pe lângă premier.

Floarea Soarelui îşi poate stopa activitatea

Reprezentanții de la Orhei Vit, de exemplu, spun că acum e momentul să se extindă pe piețele mai puțin tradiționale pentru noi – Africa și China. Însă, pentru ca produsele moldovenești să ajungă pe rafturile din aceste state, autoritățile de la Chișinău trebuie să negocieze cu guvernele respective Acorduri comerciale de liber schimb. De exemplu, negocierile cu China bat pasul pe loc de câţiva ani.

Cel mai mare producător de ulei, SA Floarea Soarelui din Bălţi (face parte din grupul Trans-Oil al lui Vaja Jhashi), se teme în această perioadă să rămână fără materie primă pentru sezonul următor. Și asta pentru că semințele de floarea soarelui nici nu dovedesc bine să fie recoltate, că sunt deja exportate.

"Antreprenorul spune că, dacă nu intervine statul cu o soluție, compania va fi nevoită să stopeze activitatea fabricii și să trimită oamenii în șomaj tehnic", potrivit Secretariatului Consiliului Economic.

Sectorul construcţiilor poate rămâne fără angajaţi

Interdicțiile instituite în perioada stării de urgență au afectat vânzările producătorilor de substanțe chimice și a materialelor de construcție, iar vânzările online nu au fost o salvare pentru acest gen de produse, deoarece consumatorii trebuie să vină fizic să-și aleagă marfa.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Agricultura și vinificația   Construcții și imobiliare   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati