Ce active şi bunuri ale Victoriabank au fost puse sub sechestru

shadow
Marţi, 11.08.2020 15:48   1148
La demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale – figurantă în dosarul vizând frauda bancară, anunţă Procuratura Generală. Este vorba de Victoriabank.

"Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului", susţine Procuratura.

Activele şi bunurile pe care s-a pus sechestru

Este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.

Procuratura precizează că sechestrele aplicate pe cele 114 valori mobiliare de stat și valorile nominale ale acestora sub forma creanțelor ajunse la scadență, nu vor influența dobânda care urmează a fi calculată în folosul băncii.

Potrivit încheierii, a fost emis mandat judecătoresc, care se execută imediat, iar responsabilitatea executării este pusă în sarcina procurorilor și Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a Centrului Naţional Anticorupţie.

Advertisement

"Procuratura ia în considerare necesitatea asigurării echilibrului între drepturile persoanelor și scopul procesului penal, care nu este unul represiv, ci constă în stabilirea adevărului.

Din aceste considerente, instituția rămâne deschisă pentru colaborare cu toate părțile implicate, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor fraudei bancare, astfel încât nici o persoana nevinovată sa nu fie trasa la răspundere penala, iar vinovații - să suporte consecințele responsabilității penale în corespundere cu faptele comise", se arată în comunicatul Procuraturii.

Menţionăm că Victoriabank a anunţat anterior într-un comunicat că "este surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor".

Bogdan Pleșuvescu, președintele Victoriabank din 2018, se arată încrezut că în etapele următoare toate acuzațiile la adresa băncii vor fi demontate.

Cum Victoriabank a contribuit la furtul miliardului

De notat că, în noiembrie 2014, Victoriabank a fost implicată în caruselul financiar ce s-a finalizat cu furtul miliardului. Atunci, imediat după ce Guvernul Leancă a emis garanţia de 9,5 miliarde lei, Victoriabank a transferat în câteva zile aproape două miliarde de lei pe conturile Băncii de Economii. De acolo banii au dispărut, fiind scoşi pe conturile unor firme offshore.

Banca nu a rămas, însă, fără bani. Aceştia i-au fost returnaţi în scurt timp din rezervele Băncii Naţionale. Astfel statul ar fi fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei, pentru că transferul de bani a fost o operaţiune planificată și coordonată, susţin procurorii. 

Anterior administrația Victoriabank a negat faptul că ar fi încălcat legislația, atunci când în noiembrie 2014 a transferat circa două miliarde de lei pe conturile Băncii de Economii. Oportunitati