Rezervele valutare bat record după record

shadow
Sâmbătă, 08.08.2020 09:45   996
În luna iulie 2020, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au crescut cu circa 92 milioane de dolari și au ajuns la nivelul de 3.285,5 milioane de dolari, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Acesta este cel mai înalt nivel din acest an și din istoria Republicii Moldova. Datele BNM arată că de la începutul anului valoarea activelor oficiale de rezervă s-a majorat cu aproape 226 milioane de dolari.  

De ce cresc rezervele valutare

O astfel de evoluție, din luna iulie 2020, este explicată de BNM în special prin aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA, care a asigurat circa 50% din creștere – 45,85 milioane de dolari.

Un alt factor l-au constituit intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – cu 30 milioane de dolari.

La creștere a contribuit înregistrarea celei de-a doua tranșe de împrumut în favoarea Ministerului Finanțelor debursată de Comisia Europeană, în numele UE, în cadrul programului de asistență macrofinanciară, în valoare de 22,96 milioane de dolari.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati