Din cauza rețelei de transport ilicit bugetul pierde circa 40% din încasări

shadow
Vineri, 07.08.2020 12:17   1535
Asociațiile Patronale din domeniul transporturilor rutiere își exprimă indignarea față de protestul organizat pe 6 august la punctul de trecere a frontierei Leușeni.

Într-un comunicat difuzat pe 7 august, reprezentanții acestora susțin că, de fapt că cei care au protestat desfășoară activități ilicite și ar încerca să își protejeze activitățile.

„Transporturile ilicite reprezintă o amenințare gravă pentru ramura transporturilor din Republica Moldova. Actualmente bugetul pierde în jur de 40 la sută din încasările pe care ar putea să le înregistreze de la operatorii de transport din cauza existenței unei rețele bine organizate și dirijate de transport ilicit", potrivit declarației.

Totodată semnatarii susțin că mai multe persoane care s-au autointitulat „transportatori”, folosesc necesitățile diasporei de a expedia colete rudelor sale "drept instrument de mușamalizare a activităților ilegale".

În plus ei susțin că pe perioada stării de urgență ponderea transporturilor ilegale a crescut, deoarece în privința lor „nu s-au extins restricțiile”.

"Numărul unităților de transport antrenate în activitățile ilegale de transportare a călătorilor în trafic național și internațional este alarmant.

Advertisement

Am solicitat în repetate rânduri de a fi stopate activitățile ilegale care duc la ruinarea ramurii transporturilor și pun în pericol existența a mii de locuri de muncă legale. Acum când au fost înregistrate unele succese în domeniul combaterii ilegalităților și au fost sancționați mai mulți transportatori iliciți, inclusiv prin ridicarea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare, asistăm și la protestele celor care activează în afara cadrului legal. Motivul utilizat de protestatari – restricțiile de circulație impuse de țările UE, nu are nici o legătură cu sancțiunile aplicate de ANTA față de ei", se arată în declarație.

Transportatorii solicită autoritățile publice să manifeste maximă prudență la examinarea cerințelor „transportatorilor” de la punctul de trecere a frontierei Leușeni și speră că "după adoptarea unor decizii în privința lor nu vor fi nevoiți să protesteze transportatorii legali”.

Declarația a fost semnată de președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Transportatorilor și Servicii Auxiliare, Eugen Galupa, vicepreședintele Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi ”Transportatorul” Anatol Munteanu, președintele Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto ”Nord” Andrei Cheptea, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor Eugen Dațco și directorul executiv al Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto Dumitru Albulesa.

Între timp, demonstranții din ajun de la frontieră au venit să protesteze în fața sediului Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), însă la manifestație s-au adunat doar câțiva participanți.

Amintim că, pe 6 august, zeci de transportatori au protestat la vama Leușeni, fiind nemulțumiți de restricțiile de călătorie în UE. După câteva ore, aceștia au deblocat traseul și au purtat discuții cu un reprezentant ANTA.



Oportunitati