Una dintre cele mai mari companii petroliere cere de la BERD să nu facă presiuni asupra justiţiei

shadow
Vineri, 07.08.2020 09:20   1171
Bemol Retail SRL cere conducerii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ca reprezentanţii ei să nu facă presiuni asupra justiţiei şi să nu intervină în favoarea unor oameni de afaceri ce au fost condamnaţi.

Compania Bemol Retail SRL reclamă public implicarea nefondată a biroului din Moldova al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în litigiul privind compania care operează Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti.

În scrisoarea adresată preşedintelui interimar al BERD, Jürgen Rigterink, Bemol Retail SRL menţionează că implicarea instituţiei financiare în procesele judiciare ale companiei cu fostul administrator, Thomas Moser, subminează eforturile legale ale statului moldovenesc pentru asigurarea unui proces echitabil și încalcă principiul autorității lucrului judecat, care rezultă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

"În mod surprinzător pentru noi, în ultima perioadă BERD a alocat eforturi și resurse considerabile pentru a interveni în procesele judiciare dintre BEMOL și fostul administrator Thomas Moser (unde există o decizie a Curții Supreme a Republicii Moldova) și a cerut Curții de Apel să revizuie decizia menționată mai sus, care este definitivă și irevocabilă.

O astfel de schimbare a poziției Băncii este una foarte stranie și inexplicabilă pentru un observator independent. În primul rând, termenul de 3 luni pentru revizuirea deciziei definitive menționate de mult timp a expirat (fiind emisă în martie 2019 și devenind cunoscută BERD la începutul lunii decembrie 2019).

Advertisement

În al doilea rând, prin cererea de revizuire, BERD subminează eforturile legale ale statului pentru asigurarea unui proces echitabil în Moldova și a principiului autorității lucrului judecat, care rezultă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (art. 6, paragraful 1)", se arată în adresare.

Scrisoarea remisă presei vine şi după ce șeful oficiului local al BERD a criticat o decizie a Curţii de Apel Chişinău, prin care s-a interzis un transfer de bani de la operatorul portului către un asociat olandez.

În scrisoarea deschisă, reprezentanții companiei Bemol se arată îngrijoraţi de recenta declarație a șefului oficiului BERD în Moldova, Angela Sax, care a criticat decizia judecătorească defavorabilă lui Moser, despre care a susţinut că ar putea afecta climatul investițional din Moldova. Bemol califică poziţia BERD drept stranie şi inexplicabilă.

"O astfel de intervenție publică depășește în mod flagrant regulile democratice de lobby și prezintă riscuri de deteriorare a imaginii și intereselor financiare ale Băncii, iar intervențiile publice ale unui oficial BERD ar putea submina funcționarea și situația financiară a portului, dăunând tuturor părților, inclusiv BERD", se arată în adresarea Bemol.

Am expediat o solicitare în scris Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, la care nu am primit un răspuns până la momentul publicării.

Reprezentanţii Bemol mai menţionează şi faptul că recent mai multe modificări legislative au trecut prin Guvern şi Parlament într-o manieră dubioasă şi netransparentă, iar noile reglementări ar putea fi folosite în litigiu de către Moser. 

Modificările legislative la care se referă Bemol, şi anume Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor, au fost criticate de o serie de deputaţi, de experţi locali, dar şi de ambasadorul UE în ţara noastră, Peter Michalko, care consideră că standardele în domeniu nu pot fi modificate, iar deciziile au fost luate netransparent.Oportunitati