Dosarul Metalferos. Judecătorii i-au eliberat din arestul poliției pe cei 16 învinuiți

shadow
Joi, 06.08.2020 08:23   1303
Toate cele 16 demersuri la arestare, înaintate de procurori în privința figuranților din dosarul privind fraudarea SA Metalferos, au fost respinse de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, anunță Procuratura Generală.

Magistrații au decis, pe 5 august, ca 9 învinuiți, printre care și cei 4 polițiști din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI), să fie eliberați provizoriu sub control judiciar, iar ceilalți 7 figuranți – să fie cercetați în arest la domiciliu pentru o lună.

"Necesitatea cercetării învinuiților în arest preventiv este dictată de gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală, precum și faptul că anterior, o parte din ei, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală.

Din aceste considerente, procurorii vor contesta încheierile judecătorești și vor insista pe plasarea învinuiților în arest preventiv. De asemenea, procurorii vor înainta Ministerului Afacerilor Interne demers cu privire la suspendarea din funcție a polițiștilor vizați în anchetă", anunță Procuratura Generală.

Advertisement

Procuratura Generală le-a înaintat tuturor figuranților învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale, fiind vorba de sume de sute de milioane de lei.

Pe de altă parte, în susținerea celor reținuți de procurori a sărit noua Asociație Patronală Moldovenească de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase, care a solicitat eliberarea lor din arest.

Președintele Asociației, Ion Drăniceru, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nicio persoană din cadrul asociației nu s-a eschivat de la darea declarațiilor și nici nu a părăsit țara, sugerând astfel că printre cei reținuți sunt membrii acestei organizații.

Totodată, el a susținut că are loc un proces de preluare a afacerilor pe piața metalelor din Moldova, acuzând de acest lucru unele persoane ce activează pe piață.

Un alt factor este liberalizarea, de pe piața deșeurilor de metal, care a dus la creșterea prețurilor de colectare a deșeurilor de metale și, respectiv, reducerea profitului unor afaceriști implicați în schemele de la Metalferos.

Toate acestea au loc și în contextul deciziei Guvernului de a vinde pachetul de peste 78% deținut de stat la Metalferos, dar și de apropierea alegerilor prezidențiale.

Amintim că, luni, Procuratura Generală, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate, cu suportul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, au desfășurat, o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul Inspectoratului Național de Investigații al MAI, precum și la sediile firmelor-căpușe, și intermediare din jurul SA Metalferos, prin care erau achiziționate metalele, iar banii - lichefiați.



Oportunitati