StarNet va ataca în instanță decizia Consiliului Concurenței: Acuzațiile aduse sunt nejustificate!

shadow
Miercuri, 05.08.2020 05:14   788
StarNet va ataca în instanța de judecată decizia Consiliului Concurenței, nr. APD-17/17-35, privind acuzațiile de abuz de poziție dominantă, considerând-o drept ilegală și neîntemeiată.

Conducerea companiei declară că atât amenda de peste 2 milioane de lei, cât și acuzațiile de deținere a unei poziții dominante sunt nejustificate, având în vedere faptul că pe piața comunicațiilor electronice există concurență efectivă, iar concurenții StarNet dispun de putere economică și tehnologică, rețele de distribuție și vânzări bine dezvoltate, se arată într-un comunicat al operatorului.

Compania afirmă că unul dintre concurenții StarNet are acces la infrastructura istorică esențială și greu de replicat.

Contrar celor expuse în decizia Consiliului Concurenței, managementul StarNet susține că grupul nu a deținut și nu deține poziție dominantă pe piața serviciilor de acces la Internet la puncte fixe în mun. Chișinău și de fapt militează pentru o concurență loială și onestă, care ar permite dezvoltarea ramurii de comunicații electronice din Republica Moldova.

Advertisement

„Decizia plenului Consiliului Concurenței a venit în plină criză economică cauzată de pandemie, atunci când antreprenorii locali ar trebui sprijiniți de instituțiile statului, dar nu hărțuiți de acestea. Mai mult de atât hotărârea încălcă numeroase drepturi garantate de către Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la apărare, dreptul de a cunoaște învinuirea, de a prezenta probe ș.a.). Acest fapt impune contestarea deciziei dubioase în instanța de judecată, pentru revendicarea drepturilor ce au fost grav lezate”, afirmă administrația StarNet.

Amintim că, în urma unei investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat că, în perioada trimestrul III 2014 - trimestrul I 2017, grupul Starnet Soluţii SRL / TV-BOX SRL a adoptat o practică de preţuri de ruinare a unor concurenţi de pe piaţa serviciilor TV în Chişinău şi a decis sancţionarea cu o amendă de 2,2 milioane lei.

În prezent Starnet Soluții are o cotă de 21% pe piaţa serviciilor de acces la Internet fix şi vânzări anuale de circa 250 de milioane lei, fiind al patrulea operator ca mărime de pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii.

Totodată, TV-BOX SRL deţine în prezent o cotă de circa o treime din piaţa serviciilor TV contra plată din Republica Moldova.

Ambele companii sunt controlate direct sau indirect de familia lui Alexandru Machedon.Oportunitati