Dosarul Metalferos: percheziții la firme căpușe și 16 persoane reținute

shadow
Marţi, 04.08.2020 14:09   850
Procuratura Generală, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate, cu suportul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, au desfășurat, pe parcursul zilei de luni, 3 august, o serie de acțiuni de urmărire penală în dosarul vizând fraudarea SA Metalferos.

Astfel, au fost efcetuate 31 de percheziții la sediile firmelor-căpușe și intermediare din jurul companiei Metalferos, prin care erau achiziționate metalele, iar banii lichefiați. Acțiuni de urmărire penală au fost efectuate și la sediul Inspectoratului Național de Investigații al MAI.

În consecință, 16 persoane au fost reținute, printre care 4 polițiști din cadrul Direcției Investigare a Fraudelor Economice a INI. De asemenea, au fost ridicate mai multe obiecte și acte, relevante pentru această cauză penală.

Măsurile întreprinse au fost condiționate de rezultatele obținute în urma unui șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, analiza unui spectru larg de documentație financiară și juridică, pentru viitor fiind preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane implicate în fraudarea companiei Metalferos, susține Procuratura Generală.

Advertisement

Potrivit ei, investigațiile procurorilor nu periclitează, în nici un fel, activitatea cotidiană a companiilor respective, acțiunile organelor de drept fiind orientate exclusiv pe documentarea acțiunilor anterioare ale acestora, în calitate de întreprinderi cu capital de stat și dominație pe piața metalelor.

Actele şi acţiunile administraţiei companiilor respective urmează a fi analizate şi încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor prevăzute de legislaţie şi actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii deosebit de mari intereselor publice.

Totodată, Procuratura atenționează că orice atac din partea unor elemente vizând dosarul în speță va fi calificat drept tentativă de a distorsiona ancheta, împiedicarea aflării adevărului și amestec în înfăptuirea urmării penale.

De notat că 8 luni în urmă procurorii anticorupție, de comun cu ofițerii CNA, au reținut 7 persoane pentru 72 de ore, inclusiv pe un fost director de la Metalferos.

Procuratura susținea atunci că suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane lei.

Guvernul deține peste 78% din capitalul Metalferos și a scos la privatizare cu un preț de peste 900 milioane lei.Oportunitati