Avocat: Dosarul de la Stockholm este pendinte și arbitrajul va continua

shadow
Luni, 03.08.2020 12:41   854
Sorin Dolea, avocat specializat în arbitraje internaționale, susţine că la Stockholm nu s-a decis încă nimic, iar procesul va continua.

"Aceasta este o decizie emisă de către arbitrul de urgență (emergency arbitrator) privind aplicarea măsurilor provizorii, în temeiul art.8 al anexei nr.2 la regulile de arbitraj SCC (Stockholm Chamber of Commerce n.r.). Aceasta nu este o hotărâre arbitrală emisă de către tribunalul arbitral prin care se soluționează fondul litigiului. Dosarul este pendinte și arbitrajul va continua", a declarat pentru Mold-street.com, avocatul Sorin Dolea,

Amintim că Avia Invest, concesionara Aeroportului Internaţional Chişinău, a anunţat că "Curtea de Arbitraj a interzis Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului până la decizia finală și a interzis orice execuție a notificării de reziliere a concesiei trimise companiei la data de 8 iulie 2020".

Advertisement

Totodată, gestionarul aeroportului anunţa că speră "la soluționarea conflictului fără a fi nevoie de arbitraj suplimentar".

Pe 8 iulie 2020, APP a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferen. Ca rezultat, Agenția a solicitat de la Avia Invest restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

Anterior, la mijlocul lunii mai 2020, Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru, acționarul Avia Invest SRL a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, cerând Guvernului plata unor despăgubiri de 885 de milioane de euro sau circa un miliard de dolari.

Aeroportul International Chisinau a fost dat în concesiune companiei Avia Invest în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, de către Guvernul condus de Iurie Leancă. Beneficiarul final al acestei operațiuni nu este clar cine a fost, dar conexiunile duc la Vladimir Plahotniuc și Ilan Şor. Oportunitati