Lovitură pentru Guvern: Instanţa a interzis rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului

shadow
Luni, 03.08.2020 11:10   1576
Avia Invest SRL, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, informează că pe 2 august 2020 a fost anunțată decizia provizorie a Curții de Arbitraj Internațional de la Stockholm privind cererea împotriva Republicii Moldova privind încălcarea legislației naționale și internaționale în relațiile cu concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău.

"Astfel Curtea de Arbitraj a interzis Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului până la decizia finală și a interzis orice execuție a notificării de reziliere a concesiei trimise companiei la data de 8 iulie 2020", potrivit unui comunicat al Avia Invest.

Totodată, gestionarul aeroportului și acționarii săi salută decizia Curții Internaționale de Arbitraj de la Stockholm și susţin că nu au urmărit niciodată o astfel de dezvoltare a evenimentelor.

"Compania reiterează faptul că a fost întotdeauna și rămâne deschisă la un dialog juridic civilizat cu autoritățile cu privire la orice fel de probleme, dar nu va permite dialogul dintr-o poziție de forță", potrivit Avia Invest.

Advertisement

Totodată, compania speră că bunul simț al autorităților de la Chişinău va contribui în continuare la soluționarea conflictului fără a fi nevoie de arbitraj suplimentar.

Pe 8 iulie 2020, APP a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferen. Ca rezultat, Agenția a solicitat de la Avia Invest restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

Amintim că, la mijlocul lunii mai 2020, Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru, acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, cerând Guvernului plata unor despăgubiri de 885 de milioane de euro sau circa un milard de dolari.

Aeroportul International Chisinau a fost dat în concesiune companiei Avia Invest în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, de către Guvernul condus de Iurie Leancă. Beneficiarul final al acestei operațiuni nu este clar cine a fost, dar conexiunile duc la Vladimir Plahotniuc și Ilan Şor. Oportunitati