Au fost găsiți vinovații de privatizarea bunurilor Casei Presei şi a fostei cantine a Guvernului

shadow
Sâmbătă, 01.08.2020 14:45   2110
Procuratura Anticorupţie a examinat toate actele și circumstanțele care au stat la baza inițierii, acum un an, a procesului penal pe faptul dării în locațiune și înstrăinării fostei cantine a Cancelariei de stat și a bunurilor întreprinderii de stat Casa Presei şi care se prezuma că ar fi avut loc cu derogări de la lege.

Potrivit Procuraturii Generale, în urma investigațiilor efectuate nu s-a constatat o eventuală ”spălăre a banilor” și proveniența ilegală a mijloacelor bănești, folosite de către patru agenți economici la procurarea bunurilor statului.

Procuratura: Statul nu a fost pejudiciat

”Cât despre ”abuzul de serviciu” comis de către angajații publici la înstrăinarea bunurilor amplasate pe str. A. Pușkin și str. Alexei Mateevici din Capitală, s-a constatat lipsa unui prejudiciu efectiv și real, cauzat prin acțiunile factorilor de decizie, pentru că, în speță, a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacția efectuată, pe de o parte, iar, pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate, cu aducerea părților în poziția inițială, bunurile revenind în proprietatea statului” susține Procuratura Generală.

Deoarece în cadrul investigațiilor nu au fost stabilite careva probe, care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infracțiuni, Procuratura Anticorupție a adoptat decizia de clasare a procesului penal.

Advertisement

Funcţionarii sancţionaţi contravenţional

Totuși, procurorii au constatat că funcționarii publici implicați la diferite faze ale procesului, au depășit intenționat, în mod vădit, limitele drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege, prin care au comis contravenția prevăzută de art.313 din Codul contravențional.

Potrivit Procuraturii, au fost recunoscuți culpabili de comiterea contravenției nominalizate mai mulți funcționari, inclusiv de rang înalt, și anume:
- 6 membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locațiune a activelor neutilizate a întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova;
- 6 membri ai Consiliului de administrare al ÎS Complexul „Casa Presei”;
- 9 membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locaţiune, instituită prin ordinul Directorului General al Agenţiei Proprietăţi Publice.

Despre hotărârea adoptată Procuratura Anticorupție a înștiințat figuranții și persoanele cointeresate, fiindu-le explicat modul şi termenul de contestare a soluțiilor adoptate.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, în iarna anului 2019 prin schema de luare în locațiune și apoi privatizare la un preț cu mult sub cel de piață, au fost înstrăinate mai multe imobile: de la Cantina Cancelariei de stat, la circa 2.000 de metri pătrați din Casa Presei, o vilă cu statut de monument istoric, un teren din spatele clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru (fosta clădire a Ministerului Agriculturii – n.r.), dar și alte terenuri din capitală.

Proprietari în acte ai firmelor ce au privatizat imobilele erau doi frați și alte persoane. Potrivit unei note a procurorilor, citată de jurnal.md, beneficiar al acestei operațiuni ar fi fost rude ale actualului lider democrat Pavel Filip, premier în perioada privatizării. El însă a negat orice legătură.Oportunitati