„Afacerea Pandemia”. Facturi „umflate” la ajutorul umanitar acordat Republicii Moldova de România

shadow
Sâmbătă, 01.08.2020 09:56   869
Raportul Curţii de Conturi din România, făcut în iunie 2020 la ministerul Sănătăţii de la Bucureşti, constată zeci de nereguli în cele trei contracte, pentru achiziţia de măşti, echipamente de protecţie, dezinfectanţi, medicamente şi izolete pentru a le trimite în Republica Moldova, potrivit Mediafax.

Analizând contractele Ministerul Sănătăţii cu Unifarm SA şi Simpex SA (companii din România), auditorii Curţii de Conturi constată încălcări ale legilor în vigoare, inclusiv "suspiciunea rezonabilă că ar fi existat două contracte în original” pentru aceeaşi achiziţie.

600.000 de euro mai mult pentru măşti

"România luase bani din Fondul de rezervă bugetară, suplimentase bugetul Ministerului Sănătăţii ca să cumpere „ajutorul umanitar” către Republica Moldova de la Unifarm la preţuri umflate şi cu 71% pentru măşti, în condiţiile în care adaosul mediu al Unifarm în acea perioadă era de 12,9%. Ca atare, pentru măştile FFP2, ministerul Sănătăţii a dat Unifarm 2.875.160 lei (româneşti n.r.) în plus - cu aproape 600.000 de euro mai mult de cât era normal", scrie Mediafax.ro citând raportul Curţii de Conturi.

Totodată, se constată că datele, documentele emise, operaţiunile efectuate, facturile, procesele verbale şi documentele vamale nu se potrivesc şi se descoperă că nici procedurile de achiziţie nu fuseseră finalizate la momentul „ajutorul umanitar”.

În plus, la momentul achiziţiei de la Unifarm şi Stimpex, Guvernul României nu putea legal să cumpere nici izolete, nici Hidroxiclorochină, nici Lopinavirum. Acestea puteau fi cumpărate abia după 6 mai, după ce Ministerul Sănătăţii făcuse deja „cumpărăturile”, potrivit actelor. Iar ministerul Sănătăţii nu putea atribui legal pe loturi contracte de achiziţie publică, scrie Mediafax.

Advertisement

Potrivit autorilor, "nici în privinţa alcoolului sanitar nu se potrivesc în acte cantităţile/modul de prezentare al flacoanelor – de 500 ml sau 1 litru - cele recepţionate/livrate cu cele scrise în contracte, facturi, procesele verbale recepţie, documentele de la vamă, primirea alcoolului în custodie de către IGSU, recepţiile Ministerului Sănătăţii şi procesele verbale de predare din Republica Moldova".

La cele 10 izolete sunt cam aceleaşi probleme în acte, iar specificaţiile tehnice nu se potrivesc în documente, constată auditorii. Pe unele hârtii scria că durata de exploatare a izoletelor este de 2 ani, iar pe unele certificate de calitate şi garanţie se scria că este de 2 ani sau de 12 luni.

Explicaţiile Ministerului Sănătăţii

Puşi faţă în faţă cu neregulile, unii responsabili ai ministerului Sănătăţii de la Bucureşti, care sunt în continuare în funcţii, s-au plâns că muncesc prea mult, uneori nu se pricep la ce fac, nu cunosc legile, pentru că ei au alte meserii.

Astfel, Doru Lungu, secretarul general adjunct al ministerului Sănătăţii, a scris auditorilor inclusiv că „la acea perioadă ... a coordonat peste 330 de spitale şi, ca atare, a fost „o activitate foarte complexă, care a necesitat un volum mare de lucru, uneori şi de 16-18 ore pe zi, fără pauză nici în zilele libere sau de sărbătoare”.

„Chiar dacă au fost unele inadvertenţe, acestea nu au fost în măsură să afecteze acordarea ajutorului umanitar către Republica Moldova”, scrie Lungu, citat de Mediafax.

Totodată, el a explicat Curţii de Conturi graba în care s-au semnat contractele prin faptul, că „la acea dată, atât Federaţia Rusă cât şi Ungaria acordaseră ajutoare către Republica Moldova şi era urgentă acordarea unui ajutor umanitar şi de către România, pentru ca cetăţenii moldoveni, în mare parte şi cetăţeni români, să vadă că ne pasă de greutăţile pe care le întâmpină în lupta contra pandemiei”.

Ce ajutor a acordat România

Acum trei luni, pe 7 mai, un convoi format din 20 de autovehicule cu materiale și echipamente de protecție în valoare de circa 3,5 milioane euro, acordate de România, au ajuns în Republica Moldova, în sprijinul echipajelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19.

Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 de litri de alcool sanitar.

O mare parte din aceste echipamente au fost deja distribuite spitalelor și altor instituții medicale din Republica Moldova, arată datele Ministerului Sănătății.

De notat că o investigație, realizată de Rise Project din România, a scos la iveală că o mare parte de achizițiile de măști și combinezoane medicale au fost efectuate de Unifarm prin firme intermediare, de la companii turcești ce aparțin unor activiștii politici ai lui Erdogan. Totodată, intermediarii din România au conexiuni cu lumea criminală.Oportunitati