De ce la Chişinău tarifele la energie scad cu 21 bani, iar la Bălţi cu doar 8,5 bani pentru un kWh

shadow
Vineri, 31.07.2020 12:22   814
Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat şi aprobat reducerea tarifelor şi preţurilor reglementate pentru energia electrică.

Astfel, consumatorii finali deserviţi de Premier Energy SRL ale căror instalaţii de utilizare sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune joasă (0,4 kV) vor achita 1,68 lei/kWh, cu 21 bani/kWh ori 11,1% mai puţin decât preţul în vigoare.

Diferenţă de tarif de 46 bani pentru un kWh

Consumatorii finali deserviţi de SA Furnizarea Energiei Electrice Nord (controlată de stat) ale căror instalaţii de utilizare sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune joasă (0,4 kV) vor achita 2,14 lei/kWh, cu 8,5 bani/kWh ori 3,8% mai puţin decât preţul în vigoare.

Astfel diferenţa de tarife dintre Chişinău, centrul şi sudul Republicii Moldova (unde prestează serviciile de furnizare compania privată Premier Energy) şi nordul ţării, inclusiv Bălţi (unde activează compania statului FEE Nord), a ajuns la 46 de bani pentru un kWh în cazul consumatorilor casnici.   

Aceasta se explică atât prin managementul impus de Guvern la FEE Nord, cât şi prin structura costurilor la FEE Nord.

Advertisement

De asemenea, au fost aprobate preţurile la energia electrică furnizată altor categorii de consumatori finali:

Premier Energy SRL:

- 1,32 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalaţii de utilizare sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie (6–10 kV), cu 21,2 bani/kWh sau 13,8% mai puţin decât preţul în vigoare;

- 1,17 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalaţii de utilizare sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune înaltă (35–110 kV), cu 20,6 bani/kWh sau 14,9% mai puţin decât preţul în vigoare.

Furnizarea Energiei Electrice Nord SA:

- 1,57 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalaţii de utilizare sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie (6–10 kV), cu 6,4 bani/kWh sau 3,9% mai puţin decât preţul în vigoare.

Noile preţuri şi tarife pentru serviciile de furnizare şi distribuţie a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit ANRE, reducerea a devenit posibilă datorită următorilor factori obiectivi: diminuarea prețului mediu de procurare a energiei electrice de la furnizorul central de energie electrică de la 163 bani/kWh la 146 bani/kWh sau cu 10%, diminuarea prețului de achiziție a energiei electrice cu 7%, devierile tarifare pozitive acumulate până la 1 iulie 2020 și evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA pentru anul 2020, estimat la nivel de 17,9 lei/USD, față de cursul de schimb mediu anual al monedei naționale de 17,58 lei/USD inclus în tarifele/prețurile în vigoare (cu +1,8%).

ANRE susţine că ajustarea tarifelor şi preţurilor reglementate la energia electrică a fost efectuată cu promptitudine şi în strictă conformitate cu cadrul normativ în domeniu.Oportunitati