Amendă de 2,2 milioane lei pentru grupul Starnet/TV Box, controlat de familia Machedon

shadow
Joi, 30.07.2020 15:06   1954
Plenul Consiliului Concurenţei a sancţionat grupul de întreprinderi Starnet Soluţii SRL /TV-BOX SRL cu amenzi în valoare totală de 2,22 milioane lei pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de retransmisiune a programelor audiovizuale în Chişinău (sector Buiucani).

Ambele companii sunt controlate direct sau indirect de familia lui Alexandru Machedon, persoană afiliată partidului Platforma DA.

"În urma efectuării analizei de piaţă s-a stabilit că grupul Starnet Soluţii SRL / TV-BOX SRL, datorită poziţiei dominante deţinute pe piaţa serviciilor de acces la Internet în or. Chişinău în perioada 2014-2018, prin prisma activităţii integrate pe verticală şi-a exercitat puterea de piaţă pe a doua piaţă - piaţa serviciilor de retransmisiune a programelor audiovizuale prin tehnologiile CATV şi IPTV în zona în care grupul şi-a dezvoltat reţeaua CATV", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei

Dumping ce a dus la ruinarea concurenţilor

În cadrul investigaţiei, Plenul Consiliului Concurenţei a constatat că, în perioada trimestrul III, 2014 - trimestrul I, 2017, "grupul de întreprinderi a adoptat o practică de preţuri de ruinare la comercializarea abonamentului de televiziune analogică CATV ce nu i-a permis să-şi acopere costurile medii variabile suportate în urma prestării acestui serviciu".

Advertisement

"Pe o perioada de aproximativ 2 ani şi 9 luni, „Starnet Soluţii" SRL / „TV-BOX" SRL a suportat deliberat pierderi pentru a-şi consolida poziţia pe piaţa serviciilor de acces la Internet în or. Chişinău, însă cu efecte asupra concurenţei pe piaţa serviciilor TV.

Întreprinderile prezente pe piaţă au fost lipsite de posibilitatea de a concura eficient, în vederea protejării bazei de abonaţi existente şi dobândirii unor potenţiali abonaţi la propriile servicii, în perimetrul străzilor pe care „Starnet Soluţii" SRL / „TV-BOX" SRL prestează servicii CATV, nefiind în posibilitate să practice un tarif la fel de scăzut", susţine autoritatea.

Totodată, Consiliului Concurenţei susţine că politica de preţuri practicată de către Starnet Soluţii SRL / TV-BOX SRL a reprezentat un element de restrângere a concurenţei, fapt ce a adus cel puţin la diminuarea cotei de piaţă a întreprinderii reclamante (CTC Alfa SA), cu riscul ulterior de înlăturare a acesteia de pe piaţă.

Circumstanţe agravante

Totodată, Plenul Consiliului Concurenţei a reţinut ca circumstanţă agravantă la stabilirea amenzii "faptul necooperării şi tergiversării neîntemeiate de către Starnet Soluţii SRL /TV-BOX SRL a desfăşurării investigaţiei prin acţiunile de neprezentarea a informaţiilor solicitate şi/sau acţiuni de prezentare a unor informaţii care au indus în eroare Consiliul Concurenţei pe o perioada de circa 2 ani de zile".

Cine sunt proprietarii

Datele publice arată că Starnet Soluţii SRL este controlat de Alexandru Machedon, care deţine 98,28% din capital. Totodată Machedon este asociat la alte cinci companii și beneficiar la alte două. Majoritatea activează sub brandul Starnet, unul dintre cei mai importanți actori de pe piața telecomunicațiilor din Republica Moldova.

În prezent Starnet Soluții are o cotă de 21% pe piaţa serviciilor de acces la Internet fix şi vânzări anuale de circa 250 de milioane lei. 

La TV-BOX SRL, 95% din capital este deţinută de Ai Soluţii Creative SRL, care este deţinută oficial de Dina Machedon, care potrivit Consiliului Concurenţei este soția lui Alexandru Machedon. TV-BOX deţine în prezent o cotă de circa o treime din piaţa serviciilor TV contra plată.Oportunitati