Cine se va ocupa de negocierea creditului rusesc şi ce condiţii noi conţine proiectul de Acord

shadow
Joi, 30.07.2020 09:37   741
De negocierea Acordului de împrumut, în valoare de 200 milioane de euro, cu Guvernul Federației Ruse se va ocupa o delegaţie în frunte cu vicepremierul Serghei Puşcuţa.

Din delegaţie vor face parte câte un reprezentatnt de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Economiei și Infrastructurii şi Ministerul Justiției, dar şi Elena Matveeva, şefa Direcției datorii publice, Ministerul Finanțelor.

Documentul conţine prevederi noi comparativ cu cel negociat în aprilie 2020, fiind eliminate cele contestate. În specil fiind vorba de articolul 7.2.

Astfel articolul 7 Datoriile restante prevede că:

"1. Dacă oricare dintre plăți a sumei principale și (sau) a dobânzilor, specificate în art.4 și art.6 din prezentul Acord nu se achită în termen de 10 zile calendaristice de la data respectivă a plății, această datorie este declarată restantă (în continuare - datorie restantă), la care sânt calculate penalități în mărime de 3 la sută anual, începând cu data respectivă a plății până la data rambursării acesteia, inclusiv.

2. În cazul dacă datoria restantă şi/sau penalitățile la datoria restantă pentru oricare din obligațiile Părții moldovenești pentru împrumuturile de stat oferite de către Partea rusă nu sânt rambursate în termen de 180 de zile calendaristice de la data apariției restanțelor, Partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă a datoriei restante conform prezentului Acord, inclusiv suma principală, dobânda pentru împrumut și penalitățile pentru datoria restantă (în continuare - datoria consolidată) și să declare datoria consolidată către plată urgentă"

Totodată, în articolul 8 (1) este stipulat că "toate plățile aferente împrumutului se efectuează de către Partea moldovenească în favoarea Părții ruse în EURO și/sau ruble rusești, la discreția Părții moldovenești, la cursul EURO în raport cu Rubla rusească, stabilit de către Banca Centrală a Federației Ruse cu 2 zile calendaristice înainte de data plății".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati