La Iași, a fost reținut pentru fraude un afacerist ce a preluat și imobile de la Vladimir Filat

shadow
Miercuri, 29.07.2020 13:35   1527
Afaceristul Cristin Zamosteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari din regiunea Moldovei (România), este vizat de o anchetă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași (DIICOT Iaşi).

40 de percheziţii au avut loc în cursul zilei de marţi, la finalul lor mai mulţi angajaţi de-ai lui Zămoșteanu, precum şi soţia sa şi o fostă angajată de la Finanţe, fiind duşi la audieri, scrie adevărul.ro.

Prejudiciu de 12 milioane euro

Cristin Zămoșteanu este acuzat că, începând cu 2012, ar fi pus pe picioare o reţea infracţională al cărei scop a fost de a păcăli bugetul de stat al României. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12 milioane euro.

„În calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat”, potrivit unui comunicat DIICOT.

Advertisement

Anchetatorii au mai arătat că imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele lui Zămoșteanu, în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%.

Tranzacții cu firma lui Vlad Filat

De notat că numele lui Cristin Zămoșteanu este menționat în diverse tranzacții imobiliare din Iași și alte localități din zona Moldovei.

La începutul acestui an, tabloidul românesc Cancan.ro, scria despre achiziția unor proprietăți imobiliare din centrul Iașiului, deținute de către firma Kapital Invest SA, la care acționar majoritar este fostul premier moldovean Vladimir Filat.

Tranzacția, în valoare de 2,3 milioane euro, a avut loc în anul 2017, timp în care Vladimir Filat se afla în închisoare, iar bunurile erau deținute de firma KAPITAL INVEST COMPANY S.A, unde Filat deține 95% din acțiuni.

Bunurile au fost cumpărate de firma M.CHIM SRL, controlată de Zămoșteanu.

Una dintre acționarele firmei Kapital Invest a contestat însă decizia de vânzare a proprietății, invocând că Vladimir Filat nu avea dreptul să vândă, deoarece acesta a fost găsit vinovat într-un dosar penal în Republica Moldova, în care a fost și condamnat.

Instanța din România i-a respins cererea, pe motiv că acordul de asistență juridică între cele două țări vizează doar cauzele civile și sechestrul nu este valabil și asupra proprietăților lui Filat din România.Oportunitati