Un consorțiu spaniolo-cipriot va implementa un proiect de 6 milioane euro de suport al Guvernului

shadow
Miercuri, 29.07.2020 12:34   1812
Uniunea Europeană va acorda suport Guvernului Republicii Moldova în cadrul proiectului de asistență tehnică „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în identificarea și pregătirea proiectelor aferente implementării Acordului de Ascoiere RM-UE”.

Contractul în valoare de 5,932 milioane euro va fi implementat de consorțiul format din DT Global IDEV Europe, S.L. (Spania) și Four Assist (Cipru) selectat urmare a licitației derulate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Finanțelor, proiectul are drept obiectiv consolidarea competențelor autorităților naționale în pregătirea proiectelor, asigurând în același timp complementaritatea între punerea în aplicare a Acordului de Asociere și asistența externă.

 În special, proiectul va fi axat pe următoarele componente:

  • consolidarea sistemului național de coordonare a asistenței externe;
  • consolidarea capacității autorității naționale de coordonare a asistenței externe în monitorizarea proiectelor în derulare și prioritizarea proiectelor noi de investiții;
  • consolidarea capacităților instituțiilor naționale în ceea ce privește identificarea, formularea, gestionarea, monitorizarea și evaluarea proiectelor finanțate din surse externe;
  • elaborarea și punerea în aplicare a unei liste de proiecte de investiții viabile din punct de vedere financiar.

Advertisement

Proiectul va fi implementat, începând cu 1 septembrie 2020, pe o perioada de 5 ani. Beneficiarii proiectului sunt Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și ministerele de ramură. 

Amintim că Acordul de Asociere cu UE a fost semnat în iunie 2014, iar Republica Moldova s-a angajat să-l implementeze. 

Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a fost semnat în iunie 2014 și a început să fie aplicat provizoriu de la 1 septembrie 2014, dar a intrat în vigoare pe 1 iulie 2016.

El constituie la această etapă baza dezvoltării relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și principalul reper în promovarea proceselor de reformă și consolidare a statului de drept, a democrației și economiei de piață.

Având în vedere complexitatea Acordului, prevederile acestuia sunt transpuse în acțiuni concrete care au fost incluse în Planul Național de Acțiuni de Implementare a Acordului de Asociere (PNAAA) pentru 2017-2019, care până la începutul anului 2020 a fost realizat doar în proporiție de 71,66%.



Oportunitati