Din Chişinău au mai dispărut 210 de microbuze

shadow
Miercuri, 29.07.2020 07:58   1129
În perioada aprilie-iunie 2020, de pe rutele din municipiul Chişinău au fost retrase alte 210 microbuze şi, în consecinţă, au mai rămas doar 532 de astfel de unităţi de transport în capitală.

"Numărul lor continuă să scadă, mai ales pe timp de vară, fapt ce va duce la probleme de deservire cu transport public a unor zone şi cartiere din municipiu", se arată într-o notă a Direcţiei generale transport şi căi de comunicaţie.

Probleme majore în asigurarea călătorilor cu transport public. 

Potrivit instituţiei, există riscul ca de la 1 septembrie 2020, odată cu începerea anului şcolar, municipalitatea să se confrunte cu probleme majore în asigurarea călătorilor cu transport public.

Or, în condiţiile în care pe timp de pandemie numărul de călători s-a diminuat semnificativ, fiind impuse şi o serie de restricţii, privind numărul de călători sau suspendarea activităţii în zilele de odihnă. Totodată, tariful a rămas neschimbat de aproape 20 de ani, în consecinţă veniturile transportatorilor au scăzut abrupt. Astfel, mulţi renunţă la prestarea acestui serviciu.

O soluţie propusă de transportatori pentru a preveni o astfel de problemă este suspendarea achitării taxei locale pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele de microbuz.

Advertisement

Consilierii sunt contra

Aceasta, însă, ar semnifica ratarea unor venituri însemnate pentru municpalitate. Astfel, doar în perioada martie-mai 2020, ca urmare a scutirilor de la plata acestei taxe, nu au fost încasate venituri de 1,25 milioane lei, iar scutirea pentru perioada iunie-august 2020 - va însemna ratarea unor încasări de 910.000 de lei.

Administraţia Direcţiei generale transport şi căi de comunicaţie a propus ca soluţie suspendarea taxei respective până la finele anului, dar Comisia municipală pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor a dat aviz negativ.

Unde merg subvenţiile de 400 milioane lei

De notat că taxa locală pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători este aplicată doar în cazul microbuzelor. În acelaşi timp transportul de călători cu troleibuze şi autobuze este subvenţionat anual cu circa 400 milioane lei din bugetul municipal.

Menţionăm că la finele anului trecut pe cele 45 de rute municipale de microbuz erau autorizate 794 unități de transport față de 1.750 unități care activau în anul 2014. Astfel că în 2020 numărul lor a scăzut cu circa o treime.

Motivul principal este rentabilitatea scăzută a activității de transport pasageri, ca urmare a creșterii prețurilor la combustibil, lubrifianți, piese de schimb și materiale de exploatare, dar și ca urmare a unor tarife ce nu acoperă costurile de transport.

Tariful pentru un kilometru parcurs în afara razei urbei constituie 0,15 lei și a fost stabilit încă în anul 2001. Pe rutele interurbane, a fost stabilit însă un tarif de 0,48 lei, adică de trei or mai mare.

În aceste condiții operatorii nu mai investesc în întreținerea și înnoirea parcului de unităţi de transport.Oportunitati