Cu ce s-a finalizat afacerea cu glucometre gratuite

shadow
Miercuri, 29.07.2020 06:31   737
99.618 de persoane cu diabet zaharat au fost asigurate în anul 2019 cu dispozitive pentru autocontrol, în lipsa unor date exacte, ceea ce a determinat tergiversarea distribuirii bunurilor, constată Curtea de Conturi în urma auditului financiar al Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2019.

99.618 de persoane cu diabet zaharat au fost asigurate în anul 2019 cu dispozitive pentru autocontrol, în lipsa unor date exacte, ceea ce a determinat tergiversarea distribuirii bunurilor, constată Curtea de Conturi în urma auditului financiar al Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2019.

Auditorii Curții de Conturi au depistat mai multe nereguli în procesul de achiziții și de distribuire a glucometrelor, realizată în cadrul Programului național de prevenire și control al diabetului zaharat.

Astfel achiziționarea dispozitivelor medicale destinate aprecierii glicemiei pentru 100 mii de persoane diagnosticate cu diabet zaharat (adulți), ținând cont de tipul de diabet, a fost planificată în anul 2018, pentru care fiind prevăzute 34 milioane lei.

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a inițiat și a desfășurat licitația și a contractat procurarea acestor bunuri abia pe 30 ianuarie 2019.

Valoarea contractului a fost de 23,3 milioane lei, iar firma Polisano Prim, care a câștigat licitația de procurare a testelor și lanțetelor, este succesoare a companiei Glavirux ce i-a aparținut fostei ministre a Sănătății din partea PDM, Ruxanda Glavan, în prezent deputat Pro Moldova. 

Curios este că producătorul acestor teste şi lanţete, firma TaiDoc Technology Corp., anunţa în aprilie 2019, într-un comunicat publicitar că a oferit o donaţie de 100.000 de glucometre și 32.9 milioane de lanțete.

Advertisement

 

Potrivit Curții de Conturi, la achiziționarea serviciilor de recepționare și distribuire a dispozitivelor medicale prin intermediul întreprinderii de stat Posta Moldovei, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a aplicat procedura de negocieri fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, motivând că Poșta Moldovei este desemnat ca Furnizor de serviciu poștal universal.

"În acest aspect, auditului nu i-au fost prezentate informații și analize ale unei alte alternative", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Totodată, auditorii constată că în ianuarie 2019 (în plină campanie electorală pentru Parlament) CNAM a informat instituțiile medicale despre organizarea distribuirii glucometrelor, testelor și lanțetelor, deși nu dispunea de o informație centralizată (registru) privind tipul de diabet al persoanelor.

Astfel, au fost distribuite dispozitive pentru autocontrol la 99.618 de persoane, dar 4.650 de dispozitive au fost returnate către Oficiul poștal central din diferite motive (deces, adresă greșită, date personale incorecte etc.).

Totodată, contractul a fost realizat până la sfârșitul anului 2019, fiind depășit termenul acestuia pe motivul reactualizării listelor și datelor aferente beneficiarilor de glucometre, susţine Curtea de Conturi

Amintim că, în luna aprilie 2019, Silvia Radu, fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța despre lansarea unei campanii de sitribuire a glucometrelor gratuite. Autoritățile mai anunțau atunci că au ales această metodă de distribuire a glucometrelor pentru a asigura un acces mai ușor al cetățenilor la serviciile medicale de care au nevoie.Oportunitati