Premierul Chicu promite încă circa 250 milioane lei ajutor pentru agricultură

shadow
Marţi, 28.07.2020 07:25   580
Guvernul este gata să ajute agricultorii, iar în următoarele zile, Executivul va avea întâlniri și discuții cu reprezentanții sectorului agricol, potrivit unui comunicat al Partidului Democrat.

"Deja au fost identificate până la 250 milioane de lei, ajutor pentru agricultură, bani care ar urma să ajungă la agricultori pentru sprijin în această perioadă complicată pentru acest domeniu", a declarat Ion Chicu, deputaţilor PDM şi PSRM întruniţi în şedinţă de lucru, la care au participat şi premierul şi preşedintele Republicii Moldova.

Promisiunile vin după ce luni, 27 iulie, mai mulţi agricultori din raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă au protestat pe motiv că autoritățile nu intervin pentru a-i ajuta să facă față consecințelor secetei sau a altor calamităţi naturale. 

Parlamentarii au discutat şi despre situaţia din ţară, ultimele schimbări pe scena politică, dar şi despre ultimele evoluţii privind situaţia pandemică.

Totodată, premierul a menţionat că misiunea FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi privind un nou program pentru 3 ani. Astfel, Republica Moldova va obţine acces la o asistenţă financiară în valoare de circa 558 milioane de dolari. Noul program are drept scop inclusiv susţinerea relansării economiei naţionale în contextul COVID-19.

Advertisement

De notat că anterior s-a decis alocarea a unor subvenţii de 100 milioane lei, surse financiare suplimentare pentru susținerea agriculturilor, repartizate în funcție de pierderile suferite de fiecare întreprindere agrară. 

Amintim că pentru anul 2020 valoarea mijloacelor financiare (subvențiilor) destinate Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) este de un miliard de lei, cu 50 de milioane lei mai mult decât în 2019.

Mai mult de 50% din această sumă - circa jumătate de miliard de lei - a fost achitată producătorilor agricoli, în calitate de subvenții restante pentru anul 2019.

În cadrul programului de subvenţionare pentru anul 2020, până pe 27 iulie, au fost depuse deja 2.087 de cereri în valoare de circa 415 milioane lei, din care au fost satisfăcute 976 de cereri în valoare de circa 180 milioane lei.

Menţionăm că fermierii ce au ieşit la protest au înaintat Guvernului 5 revendicări:

  • Declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a Moldovei, cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.
  • Acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincer de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe.
  • Scutirea de plată a impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni, instituirea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzieri.
  • Acoperirea pagubelor financiare produse de grindină (cel puțin 50 % din pierderile estimate). 
  • Explicația publică a ministrului Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.


Oportunitati