Rafinăria Rafo Onești, râvnită de afaceriști moldoveni, a fost preluată de Gruia Stoica

shadow
Marţi, 28.07.2020 06:40   1462
Patronul Grampet Group, omul de afaceri din România, Gruia Stoica a cumpărat platforma industrială RAFO Oneşti, scoasă la licitaţie de către CITR în urma falimentului celebrei rafinării, într-o tranzacţie de peste 6 milioane de dolari. Anterior RAFO Onești a fost râvnită de unii afaceriști din Republica Moldova.

Tranzacția coordonată de Casa de Insolvență Transilvania (CITR), desemnată lichidatorul judiciar RAFO în 2019, a avut loc în schimbul a peste 6 milioane de dolari.

Centru logistic pentru containere și produse petroliere

”Compania Roserv Oil, parte a Grupului Grampet, a achiziționat platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, în cadrul unei proceduri publice de valorificare, coordonată de CITR, liderul pieței de insolvență din România. Tranzacția de vânzare a activului a fost finalizată conform strategiei de valorificare aprobate de creditorii RAFO Onești, în cadrul procedurii de insolvență”, a anunțat CITR într-un comunicat.

Conform CITR, compania a decis cumpărarea activelor platformei RAFO Onești, aflată în faliment, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic pentru containere și produse petroliere care va deservi regiunea Moldovei.

”Această specializare vine să completeze obiectivul principal de activitate al Grupului Grampet, transportul feroviar de marfă.

Advertisement

Odată cu preluarea de către Roserv Oil, activele RAFO Onești devin active productive, parte din activitatea comercială a Grupului Grampet”, se mai arată în comunicat.

Activitatea Roserv Oil, societate nou-înfiinţată în cadrul Grampet, se concentrază pe segmentul de terminale logistice atât pe partea de containere, cât şi pe depozite pentru produse petroliere.

Compania urmează să demareze în perioada imediat următoare un proces de evaluare a instalaţiilor existente pe platforma de la Oneşti şi vrea să atragă parteneri din rândul societăţilor specializate în producţia de materii prime, pentru a pune în funcţiune mai multe instalaţii disponibile pe platformă.

În prima fază a proiectului, care implică activele tranzacţionate, platforma ar putea genera peste 200 de locuri de muncă, iar pe termen lung - cel puţin 600 de locuri de muncă.

Afaceri în Republica Moldova

Grampet este considerată cea mai mare companie privată din transportul feroviar din România, având afaceri în mai multe state din regiune. În 2010 ea a intrat și pe piața Republicii Moldova și deţine compania de soluții logistice Eurorail Company SRL. Totodată, Grampet a realizat un proiect de modernizare a trenurilor Căilor Ferate din Moldova.

În 2011 a existat și intenția de fondare, pe baza unor active ale întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova (CFM), împreună cu Grampet din România, a unei societăţi pe acţiuni. Cota-parte a statului moldovenesc urma să fie de 40%, iar cota-parte a firmei româneşti 60% din capitalul social al noii întreprinderi.

În calitate de aport la capitalul social al noii întreprinderi, Guvernul de la Chişinău urma să depună remiza de vagoane de marfă nr.2 din Basarabeasca şi remiza de vagoane de călători nr.1 din Chişinău, prin excluderea acestora din gestiunea CFM.

Aportul Grampet din România urma să fie din mijloace băneşti, în sumă mai mare decât echivalentul valorii remizelor, instalaţii de producţie şi utilaje moderne, know-how, sisteme omologate european, sisteme internaţionale de control al calităţii produselor, instruirea şi specializarea personalului etc. Proiectul însă nu a mai fost realizat.Oportunitati