Criza muşcă din finanţele publice: datoria de stat a Moldovei explodează, ajungând la 60 miliarde

shadow
Luni, 27.07.2020 06:45   4108
Criza economică provocată de pandemia Covid-19, care a cuprins întreaga lume, muşcă din ce în ce mai mult din finanţele publice ale Republicii Moldova, potrivit datelor prezentate de către ministerul Finanţelor.

La finalul lunii iunie 2020, datoria de stat externă și internă a constituit circa 60 miliarde de lei, în creştere cu 5,54 miliarde, faţă de 31 martie şi cu 7,17 miliarde lei la valoarea nominală, mai mult decât la finalul lui 2019. Astfel, doar în şase luni datoria de stat externă și internă a crescut cu peste 13,5%. 

Datoria de stat va continua să crească

Dacă Curtea Constituțională nu declara neconstituțional acordul privind creditul de 200 milioane euro din Rusia, apoi datoria de stat ar fi crescut și mai tare: cu circa 9 miliarde de lei în prima jumătate a acestui an.

Ca pondere în PIB, datoria statului a ajuns la 29,2% la finalul lunii iunie 2020, cu 4,2 puncte procentuale mai mult față de nivelul de la finele anului trecut, iar estimările indică că Republica Moldova va continua să se împrumute masiv, iar datoria de stat poate ajunge la 37% din PIB la finalul acestui an, nivel considerat acceptabil de către Guvernul Chicu.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în jumătate de an al 2020 datoria de stat externă s-a majorat cu 4,1 miliarde de lei (236 milioane de dolari).

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Comerț extern și datoriile   Gestionarea banilor publici   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati