Miliardul de la Stockholm. APP consideră nejustificate pretențile Avia Invest [SONDAJ]

shadow
Joi, 23.07.2020 21:00   1195
Agenția Proprietății Publice (APP) califică acțiunea SRL Avia Invest pe lângă Arbitrajul de la Stockholm drept o încercare de a influența autoritățile statului, cu scopul de a exploata în continuare Aeroportul Internațional Chișinău.

Amintim că, la mijlocul lunii mai 2020, acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, cerând Guvernului plata unor despăgubiri de 885 de milioane de euro sau circa un milard de dolari.

Ulterioor, pe 8 iulie, APP a anunțat despre rezoluțiunea contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent, nr.4/03 din 30 august 2013.

„În procesul de rezoluțiune a contractului, APP a respectat toate drepturile SRL Avia Invest privind termenele și modalitățile de constituire a garanției de bună execuție. SRL Avia Invest nu a executat obligațiile contractuale, fapt care a dus la apariția obligației APP de a rezoluționa contractul de concesiune pentru a evita răspunderea pentru inacțiuni privind implementarea contractului”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

Prin notificarea de rezoluțiune a contractului, subliniază APP, nu s-a urmărit crearea unor impedimente în implementarea contractului de concesiune, dar au fost încetate raporturile contractuale cu SRL Avia Invest drept urmare a neexecutării obligațiilor contractuale.

Advertisement

„Până la rezoluțiunea contractului, nu au fost exercitate influențe asupra activității SRL Avia Invest. În contextul litigiilor civile, măsurile de asigurare asupra SRL Avia Invest au fost aplicate doar în valoarea daunelor și penalităților rezultate din neexecutarea obligațiilor contractului de concesiune”, spune APP

În opinia APP, suma de 900 milioane de euro, solicitată de Avia Invest (de fapt de Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru, o firmă ce ar fi controlată prin interpuși de către politicieni fugari din Moldova) este nejustificată atâta timp cât investițiile totale, în întreaga durată a contractului de concesiune care urmau să fie efectuate de către Avia Invest, constituiau doar 244 milioane de euro.

În același timp, Agenția susține că instituirea taxei aeroportuare în mărime de 50% asupra tarifului de 9 euro percepută de Avia Invest per pasager nu afectează activitatea și investițiile SRL Avia Invest.

„Avia Invest urma să efectueze investițiile din surse proprii, și nu din cele acumulate din perceperea tarifului de 9 euro per pasager. Mai mult, […] SRL Avia Invest nu a prezentat informații financiare despre baza de cost a tarifului aeroportuar de 9 euro per pasager și nici calcule confirmative privind impactul taxei aeroportuare asupra investițiilor sale”, precizează sursa citată.

Pe 8 iulie 2020, APP a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferen. Ca rezultat, Agenția a solicitat de la Avia Invest restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

Aeroportul International Chisinau a fost dat în concesiune companiei Avia Invest în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, de către Guvernul condus de Iurie Leancă. Beneficiarul final al acestei operațiuni nu este clar cine a fost, dar conexiunile duc la Vladimir Plahotniuc și Ilan Şor. Oportunitati