6 condiţii pentru a primi un împrumut de 100 milioane euro de la Uniunea Europeană

shadow
Miercuri, 22.07.2020 07:48   1081
Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu au semnat pe 21 iulie 2020, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Asistența Macro-financiară în valoare de 100 milioane euro și Memorandumul de Înțelegere în acest sens.

„Semnarea prezentului acord de împrumut corespunde întru totul cu interesele Republicii Moldova și este o expresie a faptului că Uniunea Europeană este alături de țara noastră și cetățenii săi în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire provocată de pandemia COVID-19", a declarat vicepremierul Serghei Puşcuţa.

Totodată, el şi-a exprimat speranţa că Moldova poate conta și în continuare pe aceeași susținere generoasă din partea UE şi a dat asigurări că Guvernul va continua "măsurile necesare pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și realizarea reformelor".

Potrivit Acordului, obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanțare externă ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini Republica Moldova în situația financiară actuală.

Advertisement

Împrumutul urmează să fie acordat în două tranșe egale. Debursarea primei tranșe este condiționată de semnarea Memorandumului de Înțelegere, în timp ce a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului. 

Conform conținutului proiectului Memorandumului, pentru debursarea tranșei 2 sunt propuse 6 condiții, inclusiv adoptarea unor legi noi sau modificarea legislaţiei în vigoare. Unele dintre aceste condiţii fiind preluate din tranșa 3 din fostul program de asistență macrofinanciară (care a expirat în vara anului 2020) şi din care Moldova a ratat ultima tranşă, ca urmare a neîndeplinirii unor condiţii.

Guvernul nu a dezvăluit, deocamdată, care sunt cele şase condiţii pentru noul împrumut.

Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Această asistență din partea Uniunii Europene este complementară resurselor furnizate țării de către instituțiile financiare internaționale și creditorii bilaterali în sprijinul stabilizării economice și a programului de reformă al autorităților.Oportunitati