Cursul dolarului a coborât sub pragul psihologic de 17 lei

shadow
Miercuri, 22.07.2020 07:10   701
Ratele de schimb valutar anunțate de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru miercuri, 22 iulie, arată că un dolar american echivalează cu 16,988 lei, un euro – cu 19,436 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61 de bani, un leu românesc – cu 4,015 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 24 de bani.

Astfel, se poate de constatat că dolarul s-a ieftinit față de ziua de 21 iulie 2020 cu 6 bani și a coborât sub „pragul psihologic” de 17 lei.

Cel mai mic curs de schimb al dolarului din octombrie 2018

Un astfel curs de schimb nu a fost înregistrat de circa 21 de luni, de la începutul lunii octombrie 2018, arată datele BNM. La casele de schimb valutar dolarul este cumpărat la un curs mai mic de 17 lei, deja de câteva zile.  

sursa: bnm.md

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate în special de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

De notat că tendința de apreciere a leului moldovenesc se menține deja de două luni de zile, după ce în perioada 11 martie - 8 aprilie 2020 moneda națională a înregistrat o depreciere bruscă față de dolarul american, pierzând aproape 7,5% din valoare.

Advertisement

Ulterior a urmat o perioadă de fluctuații, ca de la mijlocul lunii mai leul să aibă o tendință lentă de apreciere.

De ce se apreciază leul?

O analiză Mold-Street.com a arătat factorii care contribuie la întărirea leului. În primul rând, e vorba de scăderea abruptă a consumului, care în condițiile în care este acoperit din importuri a generat și o reducere substanțială a acestora, fapt pentru care și necesitatea de valută a scăzut.

Un alt factor sunt mporturile mai ieftine. Astfel, pe lângă scăderea cantitativă a importurilor, pentru categorii importante de bunuri importate de Republica Moldova, cum ar fi petrolul sau gazele naturale, a avut loc și o ieftinire a acestora, care la fel scade din necesarul de valută pe piață.

Al treilea factor sunt banii din asistența externă – resursele din asistența externă și, în primul rând, creditul de 235 milioane dolari debursat de FMI, pe lângă rolul de stabilizator al bugetului public, au avut inclusiv rolul de a aduce mai mult calm pe piață și au contribuit la echilibrarea pieței valutare și la suficiența de valută, se arată în analiza Mold-Street.com

La toate acestea se adaugă: reducerea seminificativă a tranzacțiilor pe piața auto și imobiliară, tradițional valutizate; vacanțele peste hotare puse pe hold sau anulate; remiterile și venirea multor conaționali acasă; recurgerea la economiile de „sub saltele” etc.

Evoluția viitoare a leului față de principalele valute va depinde de mai mulți factori, asupra cărora planează încă un grad înalt de incertitudine. Oportunitati