Dacă nu ai ridicat la timp ajutorul social, nu ai șanse să-l mai primești

shadow
Joi, 16.07.2020 07:36   1743
În urma unui audit la CNAS, Curtea de Conturi a Republicii Moldova a constatat că în sistemul informațional Protecția Socială lipsesc sau nu pot fi accesate o serie de informații despre beneficiarii de prestații sociale.

Astfel beneficiarii care nu și-au ridicat la timp banii (ajutoare sociale, indemnizații și alte prestații sociale) nu pot afla care este valoarea datoriilor pe care le are față de ei Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

CNAS a anulat obligațiile față de beneficiari

"Sistemul Informațional Protecția Socială nu oferă posibilitatea generalizării a
datoriei totale față de beneficiar sau per total prestație socială", se arată în Raportul auditului financiar al Raportului Guvernului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) în anul 2019.

Mai mult! Misiunea de audit a constatat că "CNAS a anulat, în evidența contabilă, obligațiunea sa față de beneficiarii, care nu au ridicat prestația consecutiv 3 sau 6 luni, drepturile beneficiarilor fiind menținute doar în sistemul informațional Protecția Socială”.

Auditorii relevă că, confirmări ale părților terțe referitor la datoriile față de beneficiarii prestațiilor sociale nu este posibil de obținut dat fiind faptul că CNAS este unicul deținător al acestor date.

Datorii de 111,5 milioane lei la ajutoare sociale și indemnizații

Neachitarea integrală a mijloacelor transferate de CNAS a fost constatată pentru ajutoarele sociale, suportul unic, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, precum și alte prestații sociale ale beneficiarilor, pentru care plățile neridicate la situația din 31 decembrie 2019 se ridică la 111,5 milioane lei.

Advertisement

Sursa: ccrm.md

Controlorii au mai depistat că neridicarea de către beneficiari a tuturor prestațiilor sociale care au fost direcționate spre plată prin intermediul Poșta Moldovei s-ar datora și faptului că transferarea mijloacelor bănești are loc pe tipuri de prestații și în zile diferite ale lunii, iar beneficiarul este nevoit să se deplaseze repetat la oficiul poștal pentru a ridica fiecare tip de prestație.

Se menționează că, în normele legale și contractele de prestare a serviciilor de distribuire a prestațiilor nu este indicat exhaustiv data când va avea loc transferul mijloacelor bănești către prestator pentru a achita prestațiile. 

Cât despre creanțele privind plățile achitate necuvenit unor beneficiari se constată că sumele înregistrate și raportate la acest capitol sunt diminuate.

Printre factorii care au generat micșorarea creanțelor este lipsa mecanismului de transmitere și înregistrare a informațiilor privind plățile de ajutor social achitate neîntemeiat beneficiarilor și identificate de Inspecția Socială și 
stabilirea în sistemul Protecția Socială a unei constante diferite pentru perioada de gestiune, comparativ cu cea prevăzută în Legea contabilității.

Date eronate la calcularea pensiilor polițiștilor

S-au constatat deficiențe la determinarea mărimii pensiei foștilor angajați ai instituțiilor de forță (poliție, securitate, apărare etc). Peste 93% din cazurile examinate de Curtea de Conturi, erorile se datorează faptului că documentele prezentate de instituțiile de forță și pe care CNAS le-a luat temei pentru calcularea pensiei au conținut date eronate.

Astfel, la stabilirea vechimii în muncă au fost incluse neregulamentar perioade cu înlesniri de două luni vechime în muncă pentru o lună de serviciu pe perioada activității în cadrul subdiviziunilor de pază, escortare și deținere a persoanelor reținute și arestate în izolatoarele de detenție provizorie. Ca rezultat, în 10 cazuri din 45 verificate, beneficiarilor le-au fost achitate nejustificat pensii cu 334.000 lei mai mult.

Curtea de Conturi mai constată și imposibilitatea confirmării valorii cheltuielilor
efective ale prestațiilor sociale de 21,28 miliarde de lei prezentată în rapoartele CNAS.

Potrivit CNAS, sistemul informațional Protecția Socială cuprinde un spectru larg de funcții cum ar fi: registrul persoanelor asigurate, inclusiv a beneficiarilor de drepturi sociale; registrul agenților economici; administrarea contribuțiilor de asigurări sociale – prelucrarea declarațiilor persoanelor asigurate etc.



Oportunitati