Calea Ferată construită pe timpul lui Voronin, inundată iarăşi de apele Prutului

shadow
Marţi, 14.07.2020 14:55   1029
În zona satului Crihana Veche, raionul Cahul, pe segmentul de cale ferată Cahul-Colibaşi-Giurgiuleşti apele râului Prut au acoperit în totalitate linia de cale ferată, anunţă Calea Ferată din Moldova (CFM).

Potrivit CFM, circulaţia trenurilor marfare pe acest segment rămâne în continuare sistată. Aceasta va fi reluată imediat ce nivelul apelor nu va crea pericole şi nu va afecta circulaţia trenurilor în zona respectivă, susţine CFM. Nu este prima dată când se întâmplă aşa-ceva.

Aminitim că în anii 2007-2009, pe timpul guvernării comuniste statul a cheltuit peste jumătate de miliard de lei pentru construcţia tronsonului Cahul - Giurgiuleşti, dar el aşa-şi nu a fost finalizat.

Totodată, aceasta a fost construită foarte aproape de râul Prut, apele căruia spală terasamentul. În consecinţă, periodic acolo este sistată circulaţia trenurilor, iar CFM este nevoită să caute bani pentru a restabili circulaţia.

Advertisement

În 2012, un audit al Curţii de Conturi a constatat o serie de încălcări la construcţia tronsonului de cale ferată. Controlorii au depistat că au fost incluse costuri neargumentate de 107 milioane de lei, iar cheltuielile exagerate au fost estimate la 67 de milioane de lei. Printre principalii beneficiarii ai construcţiei ar fi fost Oleg Voronin, feciorul expreşedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, a cărui companie a efectuat o serie de lucrări.

Calea Ferată a mai solicitat de la diferite guverne alocarea din bugetul de stat a circa 333 milioane de lei, dintre care: 3,2 milioane – pentru reevaluarea documentației de proiect-deviz și 329,8 milioane lei – pentru continuarea și finalizarea construcției, solicitări care nu s-au soldat cu rezultat.

Lipsa mijloacelor financiare pentru construcția tronsonului Cahul-Giurgiulești a condiționat imposibilitatea continuării și finalizării construcției, fapt ce periclitează siguranța transportului feroviar. În consecinţă, pe acest segment circulă doar trenurile marfare.

Coincidenţă sau nu, dar în ziua în care a fost sistată circulaţia trenurilor marfare pe acest segment, în Moldova au sosit primele 6 locomotive noi asamblate în Kazahstan.Oportunitati