Cine pierde şi cine câştigă de pe urma demontării tuturor panourilor publicitare

shadow
Marţi, 14.07.2020 07:38   979
De la începutul anului au fost demontate circa 600 de panouri publicitare din municipiul Chişinău, iar pe lista primăriei mai sunt alte aproximativ 400 de astfel de instalaţii publicitare.

Pierderile bugetului municipal de pe urma acestei campanii sunt de milioane de lei. Astfel fiecare panou aduce în bugetul municipal 25.200 de lei, susţine Asociaţia Agenţiilor de Publicitate (AAPM).

Gaură de milioane în bugetul primăriei

Respectiv doar demontarea a circa o mie de astfel de panouri va lăsa o gaură de circa 25,2 milioane lei, în bugetul municipal.

Campania de demontare iniţiată de autorităţile municipale, are loc însă şi cu încălcarea legislaţiei, susţin companiile ce deţin aceste panouri publicitare.

Astfel multe panouri sunt demontate noaptea, sub pretextul că sunt amplasate neregulamentar, sau că împiedică anumite lucrări de reparaţie a străzilor şi trotuarelor. În plus proprietarii află că instalaţia trebuie demontată cu câteva ore înainte de termen.

"Prin acţiunile sale primăria practic ne duce spre faliment. De exemplu nu sunt prelungite autorizaţiile, ni se oferă doar opt ore termen pentru demontarea panourilor, ceea ce este un termen redus. Unele panouri sunt construcţii comlexe şi costă mai mult de un milion de lei", susţine Andrei Jicol de la compania Trendseter.

"Am circa o mie de angajaţi şi în loc de ajutor de la autorităţi ne-am pomenit că suntem din contra presaţi ca să reducem activitatea economică şi aşa dificilă în condiţiile pandemiei. Eu înţeleg că se doreşte să se facă ordine, dar nu prin astfel de măsuri. Noi plătim bani la buget, lucrăm legal, dar în schimb ni se distrug afacerile", afirmă Mircea Baciu, administrator la compania Almigor. 

Pe de altă parte autorităţile municipale invocă drept motiv expirarea autorizaţiilor pentru aceste panouri.

Advertisement

Autorizaţii prelungite prin aprobare tacită

Preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Publicitate, Galina Zablovscaia, susţine că agenţiile au cerut prelungirea autorizaţiilor lor, dar Primăria nu a oferit nici un refuz în scris. În aceste condiţii, Legea 160 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător prevede expres că în lipsa unui răspuns clar în scris, autorizaţiile sunt prelungite prin aprobare tacită.

"Ei nu ne-au spus nici da, nici ba, deci reiese, conform regulamentului, că avem voie, în condiţiile în care ei tac. Ce avem noi acum: nimeni de pe piaţa publicitară nu are nici refuz şi nici prelungire a autorizaţiei. Vor avea probleme în instanţă, iar asta îi va costa milioane", a afirmat Galina Zablovscaia.

Octavian Grosu, avocatul firmei Caşalot susţine însă că firma a expediat primăriei cu o lună şi ceva înainte de expirarea autorizaţiei, o cerere de prelungire a acesteia.

"Pentru că autorităţile municipale nu au reacţionat în nici un fel la cerere, legislaţia prevede că în astfel de situaţii s-a dat "acord tacit" pentru prelungirea autorizaţiei. Noi am înştiinţat poliţia şi autorităţile municipale, cu toate acestea însăşi primarul a mers la demontarea demonstrativă a unui panou publicitar care costă circa 1,3 milioane lei. Este proprietatea noastră privată şi ne vom adresa în instanţe pentru a recupera prejudiciul şi va plăti atât primăria, cât şi unii responsabili", a explicat apărătorul.

Andrei Vatamaniuc, șef adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare nu a putut oferi o explicaţie a acestor acţiuni, susţinând că ele trebuie analizate.

Totodată el a precizat că pentru a soluţiona problemele din Chişinău legate de amplasarea panourilor s-a recurs la elaborarea unui nou Regulament privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, care să ia în considerare practica altor oraşe.

În opinia reprezentanţilor companiilor din domeniul publicităţii stradale acest Regulament nu poate fi aplicat fără ca să fie adoptată în lectura finală şi noua lege a publicităţii.

Reglementări noi şi controversate

Totodată versiunea promovată de primărie ar putea duce la dispariţia a circa 95% din toate panourile publicitare din Chişinău.

De exemplu se poropune ca panorile să fie la o distanţă mai mică de 4-6 metri de la drum/stradă, 50 metri de trecerile de pietoni (până şi după) şi de 100 metri de poduri, pasaje, estacade, viaducte. Totodată în zona ultracentrală a Chişinăului mărimea acestora şi numărul va fi şi mai redus.

O altă prevedere ce loveşte de fapt în majoritatea companiilor este că "dimensiunile firmelor/corpurilor de literă nu vor depăși suprafața totală de 1 mp".

Astfel practic toate denumirile de bănci, instituţii şi companii vor trebui înlocuite şi semnificativ micşorate. Aceasta a generat deja nemulţumirea unor companii petroliere şi bănci.

Potrivit unor surse de curăţarea pieţei publicităţii stradale ar fi interesate anumite grupuri economice, afiliate unui partid.Oportunitati