Cu cât se poate ieftini energia electrică

shadow
Sâmbătă, 11.07.2020 06:32   1116
Compania Premier Energy SRL a prezentat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică solicitarea de ajustare, aprobare și aplicare a preturilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice pentru anul 2020. Acestea ar urma să scadă cu 5,7% pentru consumatorii casnici și cu peste 10% pentru cei industriali.

Solicitarea a fost depusă în conformitate cu prevederile Metodologiilor de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul de distribuție și de furnizare a energiei electrice aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr.65/2018 din 23.02.2018.

Astfel Premier Energy a calculat următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice cu aplicare din luna iulie 2020:
1) 106,19 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport,
2) 120,58 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport,
3) 122,58 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune 35-110 kV,
4) 138,37 bani/kWh pentru consumatorii finali instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune 6-10 kV și
5) 178,24 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune 0,4 kV.

Advertisement

Potrivit companiei, la baza calculelor au fost luați în considerare mai mulți factorii, și anume prețul de procurare a energiei electrice stipulate în contractele în vigoare pentru anul 2020, tarifele pentru serviciile de transport și distribuție în vigoare, precum și tarifele de distribuție solicitate pe data de 11 martie curent de către operatorul de distribuție. 

La acestea se adaugă costurile de bază aferente activității și furnizare a energiei, volumul de energie furnizată, indicatorii macroeconomici specificați în Nota informativă la proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, publicată de pagina web a Parlamentului Republicii Moldova.

De exemplu rata medie de schimb pentru 2020, indicată de Guvern în estimările sale este de 18,92 de lei pentru un dolar și ea a fost inclusă în calculul noilor prețuri reglementate propuse de Premier Energy. Deocamdată cursul de schimb leu/dolar rămâne departe de prognozele Guvernului.

Preturile reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune și furnizorul serviciului universal calculate pentru ÎCS „Premier Energy” SRL pe toate nivelele de tensiune sunt mai mici comparativ cu cele în vigoare, inclusiv pentru consumatorii casnici acestea prevăd o reducere cu 10,76 bani sau 5,7%.

Prețuri reglementate pentru furnizarea energiei electrice solicitate de către ÎCS Premier Energy SRL, furnizor de ultimă opțiune și furnizor la serviciul universal:

Menționăm că Premier Energy, controlat de grupul ceh Emma Capital printr-un vehicul investițional din Cipru, este cel mai mare operator de pe piață și prestează servicii de furnizare a energiei electrică pentru circa 70% din locuitorii țării: în Chișinău, centrul și sudul Republicii Moldova.Oportunitati