Primim 30 de milioane de euro, dar ratăm alte 40 milioane de euro

shadow
Sâmbătă, 11.07.2020 05:40   839
Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat pe 10 iulie debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară pentru Moldova, prima tranșă în valoare de 30 de milioane de euro fiind acordată în octombrie 2019, în vremea Guvernului condus de Maia Sandu.

10 milioane - grant, 20 milioane - împrumut

Tranșa a doua este alcătuită din 10 milioane de euro sub formă de grant și 20 de milioane de euro sub formă de împrumut pe termen lung, cu dobândă scăzută. Programul este destinat pentru a ajuta Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanțare externă, ceea ce este deosebit de important în contextul pandemiei de coronavirus.

În declarația oficială privind eliberarea noii tranșe de 30 de milioane euro, Paolo Gentiloni, comisarul UE pentru economie, a lăudat progresele făcute în unele domenii de guvernarea de la Chișinău.

Astfel, Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) consideră că s-au înregistrat progrese intermediare suficiente în acest scop, în special în ceea ce privește seria de acțiuni specifice pe termen scurt, comunicate de către UE autorităților din Moldova în luna februarie, legate, printre altele, de justiție, anticorupție, mass-media și societatea civilă.

Advertisement

Am ratat alte 40 de milioane de euro

În același timp, Republica Moldova ratează ultima tranșă de 40 de milioane dintr-o asistență ce urma să se ridice la 100 de milioane de euro, negociată încă în la finele anului 2017.

Aceasta pentru că nu au fost îndeplinite condiții ca investigarea fraudei bancare, lupta împotriva corupției și spălării banilor, reforma codului vamal, reforme în judiciar, implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) etc.

În mod separat, UE pune la dispoziția Moldovei și alte împrumuturi de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, ca parte a deciziei de a acorda asistență macrofinanciară pentru zece țări partenere, pentru a le ajuta să limiteze efectele economice negative provocate de pandemia de coronavirus.

Comisia este pregătită să acorde prima tranșă a acestei asistențe macrofinanciare în cel mai scurt timp, după adoptarea legală a Memorandumului de Înțelegere cu Republica Moldova. Memorandumul de Înțelegere stabilește acțiunile politice pentru a fi îndeplinite în schimbul ajutorului.

Operațiunile de asistență macrofinanciară fac parte din angajamentul amplu al UE cu țările vecine și sunt menite să servească drept instrument al UE de răspuns la situațiile de criză. Acestea sunt disponibile pentru țările vecine ale UE, care se confruntă cu probleme grave în ceea ce privește balanțele de plăți.Oportunitati