Aeroportul Internațional Chișinău a fost renaționalizat? Avia Invest acuză APP de presiuni

shadow
Vineri, 10.07.2020 17:14   877
Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent nr. 4/03, încheiat cu SRL Avia Invest, iar drept efect a solicitat de la concesionară restituirea bunurilor Aeroportului. Aceasta semnifică întoarcerea activelor în gestiunea statului.

APP argumentează decizia prin faptul că Avia Invest „nu a executat obligațiile contractuale de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în programul investițional atât pentru etapa I investițională, cât și pentru etapa II, acumulând restanțe la capitolul investiții în jur de 66.2 mln. de euro”.

De asemenea, „pentru etapa a II-a de implementare a concesiunii, garanția de bună execuție a contractului de concesiune a expirat la 31.12.2019, iar SRL „Avia Invest” nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de 1.000.000 de euro”.

Instituția mai notează că pe 14 aprilie a expediat o notificarea preliminară și a solicitat companiei Avia Invest executarea obligaţiilor contractuale. APP declară că acesta nu s-a conformat solicitării.

În acelaşi timp, compania Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, dezminte informația şi susţine că a primit doar o notificare de la Agenția Proprietății Publice despre intenția de a rezilia contractul de concesionare, invocând neprezentarea poliței de asigurare.

Advertisement

Totodată, Avia Invest califică acțiunile APP drept "o nouă tentativă de a executa comenzile personale ale lui Dodon de a desface contractul cu orice preț."

"Afirmațiile sunt o minciună absolută și obraznică. Procedura propriu-zisă de reziliere a contractului este una juridică de lungă durată... Avia Invest constată cu îngrijorare amplificarea atacurilor la adresa companiei", se arată în comunicatul companiei.

Concesionarul aeroportului susține că presiunile „au fost atât de uriașe încât companiile de asigurări din Republica Moldova refuză să semneze o poliță de asigurare, pe care Avia Invest trebuie să o prezinte anual”.

„În această situație, Avia Invest a încheiat o astfel de poliță de asigurare cu o renumită companie de asigurări din Federația Rusă și a prezentat actele necesare autorităților de resort de la Chișinău. Însă Agenția Proprietății Publice refuză să recunoască polița de asigurare, invocând că aceasta este perfectată în afara Republicii Moldova, asta chiar dacă așa proceduri sunt perfect legale”, se mai anunță în comunicat.

Amintim că contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat pe data de 30 august 2013.

Menționăm că atât administrația Avia Invest, cât și acționarul majoritar al acestei firme, Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, acuză de mai mult timp autoritățile de presiuni și tentative de expropiere.

Firma cipriotă, la care este asociat milionarul rus Andrei Goncharenko, a anunțat că a depus pe 15 mai şi o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, prin care pretinde plata unor despăgubiri de 885 de milioane de euro sau circa un miliard de dolari.Oportunitati