Afacere de familie la Inspectoratul Energetic de Stat. Fostul șef acuzat că și-a angajat ginerele

shadow
Vineri, 10.07.2020 10:53   744
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința fostului șef al Inspectoratului Energetic de Stat (IES) care a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Este vorba despre Iacov Timciuc, fost deputat comunist, ministru al Energeticii în anii 2001-2005 și ministru al Administrației Publice Locale în anul 2009. 

Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada 2012-2019, "subiectul vizat, exercitând funcția de șef al Inspectoratului ar fi luat decizii și a semnat – 136 de acte administrative și juridice – 21 de acte în privința sa și 115 acte l-au vizat pe ginerelui său, pe care l-ar fi angajat în anul 2011".

Potrivit materialelor din dosar, inspectorul de integritate a stabilit că, prin semnarea actelor administrative în privința sa, fostul șef al IES ar fi obținut beneficii ilegale în mărime de 81.700 lei, fapt pentru care persistă bănuiala rezonabilă de comitere a unei infracțiuni.

Advertisement

De menționat că fostul șef al IES, în anul 2018, a semnat un ordin intern prin care și-a desemnat ginerele în calitate de adjunct al său, urmând ca acesta să exercite funcția pe durata reorganizării IES prin fuziune cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

La rândul său, în perioada 2012 -2018, ginerele ar fi câștigat de pe urma celor 115 acte administrative și juridice – diferite premii și măriri substanțiale la salariu, în cuantum de 15%, 25% și 30% din salariu de funcție.

Pe cauza dată, ANI a sesizat Procuratura Generală.

Totodată, dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza instanța de judecată în vederea constatării nulității absolute a celor 136 de acte semnate de către subiect cu încălcarea dispozițiilor legale de declarare și soluționare a conflictelor de interese.

Iacov Timciuc a contestat actul ANI în instanța de contencios administrative.Oportunitati