Tudor Ulianovschi, fost ministru de externe, candidat la șefia OMC. Cine sunt contracandidații

shadow
Vineri, 10.07.2020 07:10   1948
Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene în anii 2018-2019, Tudor Ulianovschi, se numără printre cei opt candidați la șefia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), după ce actualul președinte, Roberto Azevedo, renunță la funcție de la 31 august - cu un an mai devreme de expirarea celui de-al doilea mandat de patru ani.

El este cel mai tânăr candidat (37 de ani) în cursa pentru desemnarea celui care urmează să conducă Organizația Mondială a Comerțului din cea mai grea criză a existenței sale de 25 de ani.

Atuul lui Tudor Ulianovschi

Agenția Bloomberg, care face o scurtă prezentare a tuturor pretendenților, constată că Tudor Ulianovschi încearcă să fie primul director general al OMC din Europa de Est, iar atuul său principal ar fi faptul că aduce o perspectivă a delegatului comercial în cursă. Totodată, Bloomberg remarcă faptul că Ulianovschi a ocupat anterior funcția de reprezentant permanent la OMC și că este diplomat de top.

Pe de altă parte, faptul că Ulianovschi este cel mai tânăr candidat la funcția de director general și are mai puțină experiență decât ceilalți concurenți, ar fi un factor contra candidaturii sale.

Citat cheie: „Sunt o persoană care nu pierde timpul și una care se concentrează întotdeauna pe obținerea unor rezultate concrete. Viitorul director general trebuie să întreprindă acțiuni rapide și decisive pentru a aduce membrii la masa de negocieri, cu scopul de a se concentra pe obținerea de rezultate și a obține câteva victorii mici, dar importante din punct de vedere psihologic. "

Cine sunt ceilalți șapte candidați la șefia OMC

Bancherul saudit Mohammad Maziad Al-Tuwaijri, fost ministru al economiei și planificării din 2016 până în 2020. El încearcă să devină primul director general al OMC dintr-o națiune arabă.

Candidatura lui Al-Tuwaijri se va confrunta cu opoziția unor state dezvoltate precum Canada, care se află în conflict politic cu Arabia Saudită, dar și faptul că țara sa a inițiat intervenția în războiul civil din Yemen și blocada economică a Qatarului vecin.

Scoțianul Liam Fox, fost ministru britanic al Comerțului, care este susținut de premierul Marii Britanii, Boris Johnson. El încearcă să fie al treilea european care să îndeplinească funcția de director general al OMC.

Scoțianul de 58 de ani a condus efortul Marii Britanii de a-și restabili sediul independent la OMC în timpul mandatului său de trei ani ca secretar de stat pentru comerț internațional. Membru pro-Brexit al partidului conservator britanic, Fox a căutat să se înfățișeze ca apărător al sistemului comercial multilateral.

El însă va trebui să convingă capitalele Europei să sprijine un candidat care a făcut campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE. El se poate confrunta, de asemenea, cu rezistența chineză din cauza criticilor sale cu privire la manipularea de la Beijing a pandemiei Covid-19.

Citat cheie: „Comerțul liber nu poate fi gratuit pentru toți. Alternativa la sistemul bazat pe reguli pe care îl susțin este întoarcerea la sistemul bazat pe oferte, unde cei mai puternici au apelat la focuri, iar ceilalți s-au certat pentru ceea ce ar putea obține. De aceea, am creat OMC ".

Nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, a ocupat de două ori funcția de ministru al Finanțelor din țara sa și un mandat de ministru pentru afaceri externe. Vrea să fie prima femeie care conduce OMC și primul său director general din Africa.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Proprietari și manageri   Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati