Dosarul „elicopterelor produse la Criuleni”: În ce condiții în Moldova pot fi asamblate elicoptere

shadow
Joi, 09.07.2020 07:53   1547
Omul de afaceri Iurii Ceban, care semnează ca și constructor avia și lider al grupului de entuziaști ce asamblau elicoptere în hangarul de la Criuleni, i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui țării, Igor Dodon.

În ea, Ceban menționează că este gata să se implice în elaborarea și dezvoltarea în Republica Moldova a unor linii de asamblare a elicopterelor, dar este sceptic în privința dezvoltării unei producții în serie a acestor aparate de zbor, pentru că lipsește potențialul tehnic și științific necesar pentru așa-ceva.

Totodată, el își exprimă speranța că organele de drept vor clarifica circumstanțele acestui caz, inclusiv faptul că, de fapt, în hangar nu erau elicoptere, așa cum s-a anunțat, ci niște machete.

„Îi sunt recunoscător președintelui Igor Dodon pentru atenția acordată acestui subiect. Sper că, prin această atitudine, forțele noastre de ordine vor avea suficient profesionalism, cunoștințe și experiență pentru a înțelege această situație, inspirată de cineva și pentru ceva. Pentru a înțelege că modelele noastre, care seamănă la distanță cu elicoptere, sunt departe de a fi aparate de zbor, capabile să se ridice în aer și potrivite pentru exploatare aeriană”, menționează Iurii Ceban în scrisoarea deschisă.

Advertisement

El mai susține că doar imaginația inflamată a cuiva a putut crea o suspiciune de contrabandă cu aeronave artizanale și încercări de comercializare a acestora pe piața internațională.

Potrivit lui, de la dezvoltarea soluțiilor tehnice, până la producerea în serie, este o cale lungă pentru certificarea și obținerea a numeroase licențe locale și internaționale, precum și acte permisive. Iurii Ceban susține că este gata să conlucreze cu organele e drept, astfel încât ancheta pornită să se încheie cât mai curând.

În scrisoare se menționează că, și până la încheierea acțiunilor procesuale, este gata să se implice activ în elaborarea și dezvoltarea unui program național pentru atragerea investițiilor în organizarea unor producții de asamblare a elicopterelor.

Iurii Ceban mai afirmă că aprobarea și realizarea unui asemenea program va demonstra faptul că oficialii de stat înțeleg responsabilitatea pentru potențialul industrial al țării, precum și pentru crearea locurilor de muncă calificată.

Pe 30 iunie, procurorii au efectuat percheziții la hangarul de la Criuleni deținut de compania Datadot SRL, anunțând că acolo sunt produse clandestin elicoptere care urmau să ajungă în spațiul CSI. Potrivit oamenilor legii, acolo erau cel puțin zece elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare și documentelor de proveniență pentru piesele și utilajele folosite.

Totodată mai multe persoane ce munceau acolo au fost reținute pentru 72 de ore, după care au fost eliberate.

Principalul suspect în dosar este omul de afaceri Iurii Ceban, care anterior a fost unul dintre proprietarii operatorului de telefonie mobilă Eventis.



Oportunitati