Guvernul vrea să împrumute încă 550 milioane de dolari de la FMI

shadow
Joi, 09.07.2020 05:06   816
Guvernul a inițiat negocierile cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan pentru un nou program de trei ani (2020-2023).

Sprijinul financiar pe care speră să-l obțină Guvernul Chicu se ridică la 550 milioane de dolari. Cea mai mare parte din sumă va fi utilizată drept suport bugetar și o mică parte pentru completarea rezervelor valutare.

„Sprijinul financiar din partea FMI este esențial pentru Republica Moldova a cărei economie, în mod clar, a fost afectată de pandemia de COVID-19. Suntem gata să discutăm și să îndeplinim cele câteva puncte importante prevăzute în acordul de finanțare și să continuăm colaborarea. Mai ales că ultimul program cu FMI a fost îndeplinit cu succes”, a declarat premierul Chicu.

Advertisement

În cadrul unei întruniri online a premierului Ion Chicu cu echipa de experți ai FMI, condusă de Ruben Atoyan s-a discutat și despre instabilitatea politică din Republica Moldova care reprezintă singurul risc iminent ce ar putea împiedica îndeplinirea angajamentelor cerute de FMI. Astfel, misiunea va implica în discuții și unele forțe politice din Parlament.

Ulterior premierul Ion Chicu a declarat că Republica Moldova nu va accepta ca în noul Acord pe care urmează să-l semneze cu FMI să fie incluse majorări de impozite și condiții ce ar putea afecta businessul din țară.

În această ordine de idei, în luna septembrie Memorandumul urmează a fi discutat în cadrul bordului FMI.

Amintim că în luna aprilie 2020 Consiliul de directori al FMI a aprobat un credit de urgență pentru Republica Moldova în valoare de cica 235 milioane dolari, care a fost acordat pentru suport bugetar pentru depășirea urmărilor crizei economice generate de pandemia Covid-19.Oportunitati