Control la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare

shadow
Miercuri, 08.07.2020 15:00   624
Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat rezultatele controlului privind verificarea respectării legislației aferente prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului de către Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (DCU).

CNPF reclamă DCU asupra imperativului respectării necondiționate a actelor normative potrivit domeniului, precum și întreprinderii măsurilor necesare operării amendamentelor corespunzătoare în actele DCU, se arată într-un comunicat al instituției.

De asemenea, CNPF a luat act de materialele controlului complex privind verificarea respectării legislației aferente domeniului pieței de capital în activitatea DCU, fiind notificată în acest sens Banca Națională a Moldovei.

Advertisement

Alexandru Savva, directorul Depozitarului central unic al valorilor mobiliare (DCU) a spus că nu a văzut rezultatele controlului și nu poate comenta informația difuzată de CNPF.

DCU a fost creat în 2018 și este instituția care efectuează înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare corporative, valorilor mobiliare de stat și instrumentelor BNM. 

Constituirea Depozitarului central unic este una din reformele-cheie ale pieței financiare din Republica Moldova, realizată în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional cu sprijinul acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID).

 Oportunitati