Prima corabie cu deșeuri de metale a ieșit din Portul Giurgiulești

shadow
Marţi, 07.07.2020 14:38   4027
Președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, anunță că după mai bine de 20 ani de haos pe piața deșeurilor de metale aceasta a fost în sfârșit demonopolizată.

Potrivit lui Eşanu, care deţine câteva companii ce activează pe piaţa colectării și exportului de deșeuri de metale, după ce primele camioane cu metale neferoase au ajuns la partenerii externi din UE, astăzi și prima corabie cu deșeuri de metale feroase a ieșit din Portul Giurgiulești.

Liberalizare a dus la creşterea preţului de achiziţie la deşeurile de metale

Metalul ar urma să ajungă la un client din Turcia, iar contractul a fost obţinut la bursa metalelor.

Valentin Eşanu a preciza pentru Mold-Street.com că are contract şi cu Uzina Metalurgică de la Râbniţa, dar după ce în luna ianuarie 2020 a efectuat prima livrare de circa 4.000 de tone de metale vechi, întreprinderea nu mai cumpără deşeuri de metale de la companiile sale.

Advertisement

"Am fost informat că au fost făcute presiuni asupra Uzinei ca să nu mai cumpere deşeurile de metale de la noi. Aşa că ne-am reorientat. Deşi există probleme, inclusiv şi la Vamă, am reuşit să exportăm deşeuri de metale în UE şi, acum, şi în Turcia. Oamenii trebuie să înţeleagă care sunt benefiiciile de pe urma liberalizării. Astfel datorită spargerii monopolului Metalferos, preţurile de pe piaţa internă la deşeurile de metale feroase a crescut cu circa 600 de lei pentru o tonă şi a ajuns la 2.500-2.700 lei. Preţul la cupru a ajuns la 74 lei pentru un kilogram, ceea ce nu s-a mai întâmplat", a declarat pentru Mold-Street.com, omul de afaceri.

Aminitim că în vara anului 2019 Guvernul condus de Maia Sandu a iniţiat o serie de acţiuni pentru demonopolizarea pieţei metalelor din Moldova. Din noiembrie 2019, Metalferos nu mai are dreptul exclusiv la exportul de deşeuri de metale din Moldova.

Valentin Eșanu susținea anterior că de la Metalferos ar fi fost delapidate lunar circa zeci de milioane de lei. Fostul deputat PD Iurie Bolboceanu a afirmat că această companie ar fi fost principala sursă de finanțare a Partidului Democrat pe timpul lui Vladimir Plahotniuc.

Urmăriți pe canalul nostru YouTube un reportaj Mold-Street.com despre Metalferos.Oportunitati