Termoelectrica va trece la biocombustibil

shadow
Marţi, 07.07.2020 09:33   1139
Cel mai mare producător local de energie termică și electrică planifică să demareze, în curând, un proiect ce prevede producerea energiei termice din biomasă, la centralele termice suburbane, aflate în gestiune.

Astfel, noile tehnologii ecologice, ce urmează să fie aplicate de Termoelectrica în următorii ani, vor asigura cu energie termică un număr semnificativ de consumatori: 5.500 de apartamente, 110 case, 40 de întreprinderi, 12 grădinițe publice, 25 de unități de învățământ și 8 instituții medicale. 

Pentru a demonstra eficiența acestei inițiative, Termoelectrica a devenit partener al unui proiect pilot unic în Republica Moldova, alături de Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFРP) și Terravesta Ltd (Marea Britanie), ce prevede integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată. 

Proiectul prevede instalarea unui generator de căldură cu o putere nominală de 120-130 kW în incinta instituției, care să funcționeze cu combustibil produs din culturile energetice precum este Miscanthus-ul, plantă testată cu succes de către IGFРP pe terenurile de cercetare aferente acestuia. 

Inițiativa dată a fost desemnată câștigătoare în cadrul unui concurs al  proiectelor de inovare și transfer tehnologic, organizat de către Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și urmează a fi cofinanțat de Termoelectrica și din bugetul de stat în proporție de 50% fiecare.

Advertisement

Termoelectrica își asumă cheltuielile de procurare a echipamentului necesar generării de energie termică, pentru asigurarea confortului necesar perioadei reci a anului în incinta IGFPP, iar din bugetul de stat urmează să fie acoperite cheltuielile legate de procesul tehnologic de pregătire a combustibilului.

Valoarea totală a investiției a acestui proiect pilot este de circa 1,7 milioane lei.

"Această propunere tehnică se integrează în viziunea strategică de extindere a serviciilor de producere și furnizare centralizată a energiei termice, întrucât oferă posibilitatea creșterii calității serviciilor oferite unor categorii de consumatori, care, din cauza poziționării la periferiile mun. Chișinău, întâmpină dificultăți în asigurarea cu servicii de termoficare”, precizează Veaceslav Eni, directorul general al Termoelectrica. 

Implementarea Miscanthus-ului în producerea biocombustibilului va aduce rezultate foarte bune în avansarea spre soluții tehnice și economie circulară, consideră Larisa Andronic, director al IGFPP. 

„Lotul demonstrativ, fondat cu suportul partenerilor din Marea Britanie, ce include cele mai promițătoare genotipuri, va servi drept bază pentru  implementarea proiectului pilot de transfer tehnologic împreună cu Termoelectrica, ce va demonstra eficiența relațiilor dintre cercetare și producere”, a precizat Larisa Andronic. 

La rândul său, Anatolii Sandu, reprezentantul Terravesta R&D în Europa de Sud-Est și în țările CSI, consideră că, utilizarea la scară largă a acestei soluții energetice va reduce din dependența de import a combustibililor. 

Miscanthus giganteus, originară din Asia, este o plantă energetică perenă din categoria plantelor C4. Ea are un ciclu de viață și productivitate de 25 de ani, pe larg utilizată drept biocombustibil în producerea energiei termice în multe țări europene și poate reduce dependența noastră de combustibili fosili.Oportunitati