Companiile lui Triteac și Curtoglo domină piața importului de carne

shadow
Luni, 06.07.2020 13:22   1474
Companiile MMD Group SRL și Gavris Prim SRL, deținute de Anatolie Triteac și respectiv Nicolae Curtoglo, acuză Serviciul Vamal de blocarea importului unor cantități importante de carne de pasăre din Ucraina. Autoritățile susțin că toate procedurile vamale au fost conforme legislației.

Potrivit publicației Logos-Press, Anatolie Triteac, directorul MMD Group și președinte al Asociației producătorilor și importatorilor de carne și produse lactate, susține că de câteva luni administrația punctului vamal Cricova nu autorizează importul cărnii de pasăre din Ucraina, invocând "costul scăzut inclus în factura de imporrt" al produselor livrate de Mironivsky Hliboproduct din Ucraina (MHP).

Prețul cărnii este suspect de mic

Totodată, acesta spune că dacă până în acest an vameșii nu ar fi creat impedimente la importul de carne din Ucraina, acum acestea s-au înmulțit, iar documentele de însoțire a produselor de import sunt calificate suspecte sau chiar false.

"De exemplu, ofițerii vamali au pretenții cu privire la numele și conținutul certificatului de calitate. În acest sens, reprezentanții companiilor importatoare au menționat că acest document din Ucraina este denumit oficial „Certificat de calitate” în limba rusă și acesta este completat de producător (în cazul dat, Mironivsky Hliboproduct) în conformitate cu reglementările interne. Acest certificat a fost aprobat de ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor). Timp de mai mulți ani, produsele MHP au fost livrate în Republica Moldova, iar aceste documente nu au generat nicio reclamație din partea organelor competente", susține publicația.

Potrivit lui Anatolie Triteac, "singurul motiv real pentru oprirea procesului de vămuire a livrărilor de carne de pasăre din Ucraina este încercarea unor ofițeri vamali să oblige importatorii, în ciuda conjuncturii de piață, să majoreze valoarea declarată în vamă a mărfurilor, adică cea indicată în invoice/factură".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati