Șeful departamentului IT al Partidului Democrat a fost reținut de procurori

shadow
Vineri, 03.07.2020 12:34   1818
Ca urmare a perchezițiilor legal desfășurate ieri de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale la fostul sediu al Partidului Democrat din Moldova, a fost reținut șeful departamentului IT al PDM și ridicate documente și tehnică de calcul.

Potrivit Procuratrurii, perchezițiile au avut loc în depozitul de la fostul sediu PDM în care au fost evacuate și stocate unele bunuri, care au fost scoase din această locație, la domiciliul și în mașina persoanei reținute.

Șeful departamentului IT al PDM, bănuit de participare la o grupare criminală

Persoana reținută preventiv este șeful departamentului IT al PDM, el fiind bănuit de favorizarea și participarea activă la activitatea organizației criminale organizate, conduse de fostul lider PDM.

Toate activitățile s-au desfășurat în cadrul investigațiilor efectuate de procurori pe unul din dosarele vizând frauda bancară, în care este documentată inclusiv și activitatea organizației criminale, conduse de ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

Procuratura precizează că, după mai multe amânări, demersul procurorului cu privire la autorizarea efectuării percheziției la fostul sediu PDM a fost respins de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Considerând refuzul ilegal, procurorii l-au contestat la Curtea de Apel Chișinău, care, la fel, a respins demersul.

Din sediu se evacuau bunuri

Între timp, în cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, procuratura a aflat despre evacuarea din fostul sediu PDM a bunurilor care au relevanță pe dosar, fapt ce a determinat ca procurorii să intervină imediat, în baza ordonanței emise în baza art.125 alin.(4) Cod de procedură penală, într-un caz ce nu suferă amânare, se arată în comunicatul Procuraturii.

Advertisement

”Deoarece procedurile legale nu ne permit să mai contestăm deciziile judecătorești menționate și, respectiv, ele sunt în vigoare, Procuratura nu le va critica acum, deși sunt suficiente rezerve față de prestația unor colegi magistrați care nu ne-au permis să percheziționăm „nucleul organizației criminale”, motivând că Procuratura „nu investighează o infracțiune pe urme fierbinți și nu se cunoaște dacă această faptă este sau nu consumată”, recomandându-le procurorilor „administrarea probelor pe alte căi decât percheziția, în special, prin cereri de comisie rogatorie către alte state”, susține Procuratura

Concomitent, instanța a indicat că nu vede legătura între societatea comercială care este proprietarul juridic al acestui imobil cu infracțiunile investigate și cu Vladimir Plahotniuc, deși, după părăsirea acestei locații de către PDM, toate oficiile, mobilierul, alte bunuri și atribute ale PDM continuă să rămână intacte, nimeni neîndrăznind să atenteze la ele. De notat că sediul aparține firmei Constar Invest cu proprietar din offshore

Pe de altă parte, avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac susține că acțiunile procuraturii ar fi ilegale. 

„Acțiunea are o conotație politică”, a declarat Rogac pentru TV8. Totodată, avocatul a spus că Vlad Plahotniuc nu este vizat în dosar, deși procurorii susțin că el este proprietarul companiei, fapt negat de avocat.

Vladimir Plahotniuc și „frauda bancară”

Activitatea organizației criminale, conduse de Vladimir Plahotniuc și „frauda bancară”, ca una din părțile ei componente, sunt printre cele mai complexe cauze pe care le-a anchetat vreodată Procuratura și printre cele mai relevante din punct de vedere financiar pentru întreaga societate.

Anume aceasta ne face să avem așteptări ca toate instituțiile statului, inclusiv sistemul judecătoresc, prin unii reprezentanți, dacă nu ne ajută în acest proces, atunci cel puțin să nu ne împiedice la fiecare pas.

Urmărirea penală continuă, iar instituția va informa despre evoluția anchetei.Oportunitati