Americanii iau locul Gazpromului în Moldova

shadow
Vineri, 03.07.2020 05:51   6025
Pe 1 iulie 2020, un trader american de resurse energetice cu operațiuni în Ucraina a efectuat prima livrare de gaze naturale provenite din depozitele de înmagazinare ale Ucrainei către România via Republica Moldova, prin conducta transbalcanică.

Această operațiune a fost posibilă datorită unui contract tripartit între operatorul de transport gaze din Moldova - Moldovatransgaz SRL, Moldovagaz SA și ERU Management Services LLC, firmă din Ucraina ce face parte din Grupul de companii ERU.

Au luat locul Gazpromului

"Istoric, această rută a fost folosită în mod exclusiv de către Gazprom", se menționeată într-un comunicat al Energy Resources of Ukraine (ERU), parte a ERU Corporation.

Potrivit sursei citate, acordul de utilizare a sistemului de transport al Republicii Moldova deschide calea către aprovizionarea României și a altor state balcanice cu gaze din depozitele de înmagazinare subterană ale Ucrainei. ERU precizează că gazele livrate în România provin de la un furnizor european.

„ERU a devenit prima companie care a început să lucreze pe o rută de tranzit de gaze Moldova - România, care este o modalitate alternativă și profitabilă pentru consumatorii europeni. Ruta are potențial semnificativ, volumul de livrări cu tranzit prin Moldova putând ajunge la 3 miliarde de metri cubi anual", a declarat Yaroslav Mudryy, managing partner la ERU.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Energetica și industria   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati