Încep negocierile cu FMI privind un nou program. Acestea vor fi purtate la distanță

shadow
Joi, 02.07.2020 19:17   648
În perioada 7–22 iulie 2020, o echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova la distanță, din sediul FMI la Washington.

Potrivit lui Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, aceste discuții vor fi purtate ca urmare a solicitării autorităților de la Chișinău.

"Echipa de experți va purta discuții pe marginea unui program nou pe trei ani, care se va axa pe un set complex de politici care să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, susținerea procesului de restabilire după pandemia COVID-19, promovarea bunei guvernanțe și reformelor instituționale, dar și la mobilizarea finanțării externe", a declarat Volodymyr Tulin.

Totodată el a precizat că discuțiile se vor fixa pe "protejarea independenței BNM, îmbunătățirea guvernanței bugetar-fiscale și guvernanței în sectorul financiar, consolidarea cadrului de combatere a corupției și promovarea statului de drept".

Advertisement

Premierul Ion Chicu a declarat anterior că Guvernul își dorește un nou program cu FMI pentru a beneficia de banii care pot să vină din exterior, inclusiv pentru suportul la promovarea reformelor.

De aemenea, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a declarat la finele lunii iunie, pentru Sputnik că experții FMI au finalizat exercițiul de evaluare a activității BNM, iar la începutul lunii iulie va fi dat startul negocierilor pentru următorul program cu FMI.

„Suntem la etapa unui schimb de păreri despre viziunea noastră privind viitorul program cu FMI. La începutul lunii iulie, am fost anunțați preventiv, va fi dat startul negocierilor formale pentru viitorul program. În cazul în care reușim să evităm anumite cataclisme politice, vom continua aceste tratative cu FMI. Avem planificat ca la finele lunii septembrie să semnăm un program de colaborare pe trei ani cu FMI”, a precizat Sergiu Pușcuța.

FMI este unul dintre cei mai importanți creditori ai Republicii Moldova. La finele lunii aprilie 2020 FMI a acordat un credit de urgență în valoare de circa 235 milioane de dolari, pentru a ajuta țara noastră să depășească criza provocată de pandemia Covid-19.Oportunitati