Ce caută procurorii la sediul luxos părăsit de democrați

shadow
Joi, 02.07.2020 10:18   1547
Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) efectuează joi dimineață mai multe percheziții la fostul sediu luxos al Partidului Democrat din strada Armenească.

Purtătorul de cuvânt al instituției Emil Gaitur a confirmat faptul că desfășoară acțiuni de urmărire penală la sediul PDM și ne-a comunicat că va reveni în scurt timp cu mai multe detalii.

Sediul luxos părăsit de democrați și sechestrat de procurori

Potrivit unor surse, perchezițiile au loc în cadrul investigațiilor privind frauda bancară. Anterior procurorul general Alexandr Stoianoglo a afirmat că acest dosar ar conține detalii noi.

Menționăm că imobilul de peste 7.200 de metri pătrați se află deja sub sechestru de la sfârșitul lunii noiembrie 2019, la cererea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale.

Amintim că în vara anului 2019, după o lună și ceva de la fuga liderului democrat, Vladimir Plahotniuc, PDM a anunțat că a părăsit sediul luxos unde s-a mutat acum trei ani, ca urmare a crizei financiare. Totuși de pe clădire nu au fost scoase imediat simbolurile partidului și în fața lui au continuat până la finele lunii decembrie 2019 să fie parcate automobile ale unor lideri democrați.

Advertisement

Oficial imobilul, ce aparține firmei Constar Invest SRL, a fost cumpărat la începutul anului 2017 de la Partidului Comuniștilor. Firma este deținută de Jarrow Business SA, o companie offshore din Belize, în spatele căreia se ascund adevărații beneficiari ai imobilului. 

Deși are oficial doar un singur angajat, firma Constar Invest SRL ce deține luxosul sediu închiriat de Partidul Democrat, a înregistrat în anul 2017 un profit net de 160,33 milioane lei, arată date din situațiile financiare raportate de entitate.

Conexiunile cu Plahotniuc

O investigație RISE Moldova a arătat că Jarrow Business SA este reprezentată, prin procură, încă din 2006, de moldoveanul Serghei Noscov. Tot el a fost cel care, în numele companiei offshore, l-a numit pe Serghei Dașevskii administrator al firmei Constar Invest.

Potrivit RISE, Moldova Noscov este un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Vladimir Plahotniuc. Una dintre aceste afaceri este Nobil Club SRL, care administrează hotelul Nobil.

Datele de la Cadastru arată că sediul PDM are o suprafață totală utilizată la evaluare de 7.240 de metri pătrați, iar valoarea cadastrală a clădirii și terenului de 27,85 ari este de 23,5 milioane lei, adică de circa 1,1 milioane de euro.

Evaluarea a fost făcută de specialiștii de la Cadastru încă în anul 2009. Ţinând cont de prețurile la imobile din zonă, dar și de investițiile făcute în el în ultimul an, valoarea reală a noului sediu PDM poate urca la circa 15 milioane de euro.

Fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc nu a dezvăluit cine și cât a investit în noul sediu, dar după cum a declarat anterior într-un interviu Andrian Candu, "se știe doar că dl Plahotniuc nu este un om sărac!". Oportunitati